Как работи Центърът за временно настаняване на бездомни хора в Стара Загора?

Във връзка с ковид епидемията, още през март, бе създадена изключително добра организация, за да се обслужват нуждаещи се, които имат нужда от подслон и топла храна за определен период от време, обясни пред stz24.com Мария Милушева, управител на Центъра.

 26.11.2020 17:18
Как работи Центърът за временно настаняване на бездомни хора в Стара Загора?

Само един човек е настанен към момента в Центъра за временно настаняване на бездомни хора в Стара Загора. Потребителят на социалната услуга е 50-годишен мъж, който няма дом и работа, тъй като е бил съкратен. 

Във връзка с ковид епидемията, още през март, бе създадена изключително добра организация, за да се обслужват нуждаещи се, които имат нужда от подслон и топла храна за определен период от време, обясни пред stz24.com Мария Милушева, управител на Центъра.

За да бъде в момента настанен човек тук, трябва да е доказано, че няма доходи, дом и близки. В Центъра не се настаняват болни хора, тъй като тук няма медицински лица. Потребителят трябва да бъде физически здрав, да не страда от психично заболяване, а заради пандемията трябва да му е направен бърз антивирусен тест за коронавирус. Процедурата се извършва чрез дирекция "Социално подпомагане" .

Важно условие за ползване на Центъра към момента е лицето да не напуска сградата, с цел недопускане на заразата вътре. Точно това условие е и причината да няма желаещи към тази услуга, смята Милушева. Обикновено през зимния период стаите са пълни с хора.

Капацитетът му е 10 места. Има правилник за спазване на вътрешния ред.

"Осигурено е всичко необходимо за пребиваване, има чудесни условия", коментира още Милушева. Тя уточнява, че потребителите имат право на престой от 3 до 6 месеца.

По време на престоя си лица, които са си изгубили лични документи, могат да получат съдейстиве за издаване на лична карта.

За жалост тук подслон намират все по-често млади хора, които не са от ромски произход.

"Трагичното е, че голяма част от тях пропиляват семейни жилища, следват разводи, излизане на улицата, алкохол и това е действителността. Има и такива, които сме настанили в Домове за възрастни хора и такива, на които са дадени общински жилища, както и такива, които си намират работа и живеят на квартира. В същото време обаче съществуват и случаи, в които определени хора идват през зимата, а през другото време скитат по улиците, без да направят усилия да намерят работа", сочат наблюденията на Милушева.

Тя отправя и съвет към всички, които помагат на хора в нужда да бъдат внимателни и да проучват тези хора, тъй като има такива, които злоупотребяват. При един от случаите се оказва, че човекът - потребител на Центъра, за когото са събирани средства ги пръска по хотели и машинки.

Преди време имахме едни хора от София, които обясняваха, че са мъж и жена с роднина известна актриса, инсцeнираха, че жената е на инвалидна количка и всичко това беше абсолютна лъжа, двамата имаха доходи от над 500 лв, а обикаляха по домове в цялата страна, припомня ръководителят на Центъра. 

Центърът за временно настаняване на бездомни хора беше разкрит преди четири години и половина първоначално от Община Стара Загора, с нейно съдействие оборудван, и финансиран. По-късно стана държавно делегирана дейност. Предлага топла храна, баня, топла вода, добра хигиена, завивки, дневна, в която настанените могат да играят шах и табла, да гледат телевизия, да четат книги, социален работник изнася беседи по различи поводи. Храната се доставя от Домашен социален патронаж със съдействието на Община Стара Загора.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери център | Стара Загора | временно | настаняване | коронавирус | бездомни хора

Атанасовден е!
18.01.2021 08:42

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори