Кметът Живко Тодоров: С оптимизъм очакваме интензивна 2024 година за Стара Загора

„Изминалата година не бе никак лека – предизвикателствата ѝ бяха много. Пред всички нас стоеше изпълнението на реконструкцията на ВиК мрежата в града. От дружеството обявиха края на проекта, като за мен и моя екип работата е приключена на 95%, защото имаме забележки по възстановяване на улици, тротоари, бордюри. Това са основните проблеми, които трябва да бъдат решени. Изпратили сме тези констатации за отстраняване в най-кратки и разумни срокове", посочи Живко Тодоров, като подчерта, че като цяло, мащабният проект носи позитиви за жителите на града.

 28.12.2023 22:28
Кметът Живко Тодоров: С оптимизъм очакваме интензивна 2024 година за Стара Загора

Оптимист съм – за Стара Загора предстои една интензивна година, изпълнена с проекти, подобряващи средата на живота в нашата община". Това подчерта кметът Живко Тодоров по време на традиционната си среща с представители на местните медии в навечерието на Новогодишните празници.

„Изминалата година не бе никак лека – предизвикателствата ѝ бяха много. Пред всички нас стоеше изпълнението на реконструкцията на ВиК мрежата в града. От дружеството обявиха края на проекта, като за мен и моя екип работата е приключена на 95%, защото имаме забележки по възстановяване на улици, тротоари, бордюри. Това са основните проблеми, които трябва да бъдат решени. Изпратили сме тези констатации за отстраняване в най-кратки и разумни срокове", посочи Живко Тодоров, като подчерта, че като цяло, мащабният проект носи позитиви за жителите на града. От думите на кмета стана ясно, че участъците, които ще бъдат коригирани са в районите на улиците „Пазарска", „Братя Жекови", включително при кръстовището ѝ с бул. „Св. Патриарх Евтимий", при кръстовището на „Ген. Гурко" със „Св. Отец Паисий", преасфалтиране се очаква и при кръстовището с бул. „Цар Симеон Велики" и други.

„Подадени са към ръководството на ВиК всички констатирани некачествено възстановени пространства и имаме от тяхна страна поет ангажимент да бъдат отремонтирани", добави още Тодоров. Той обобщи и какво предстои да се случи през 2024 година в общината. „Правителството прие Бюджет 2024 г., както и записаните в него конкретни обекти, които ще бъдат финансирани. Стара Загора ще реализира подобрения в средата на живот за 50 млн. лв. Подбрахме нашите осем проекта така, че да имаме повече обновявания за една година, а не само един, който да изпълни финансовия ресурс, но да се реализира напред в годините", уточни кметът. Ремонт предстои да се извърши в няколко образователни институции – училището в кв. „Самара" ще бъде обновено за 7 млн. лева, предвиждат се мерки за подобряване на енергийната ефективност в сградата, както и обновяване на двора му, обобщи Тодоров. Рехабилитация за 4 млн. лева очаква и ДГ №66 „Детски рай". Пътят между селата Калояновец и Ловец също ще бъде изцяло реконструиран за 10 млн. лева. Цялостен ремонт и подобрения на жизнената среда очаква и кв. „Казански". Дейностите ще бъдат естествено продължение на подобряването на кв. „Три чучура –юг". Стойността на проекта е в размер на 17 млн. лева и ще обезпечи тротоари, междублокови пространства, различни съоръжения. Два от централните паркове в града ще получат нов облик – това са „Пети октомври" и „Александър Стамболийски" – Алана. Рехабилитация е предвидена и за ул. „Граф Игнатиев"  в отсечката от ПГСАГ „Любор Байер" до бул. „Св. Патриарх Евтимий", както и втори етап от обновяването на ул. „Св. Княз Борис" от бул. „Митрополит Методий Кусев" до бул. „Св. Отец Паисий". „Приоритетни остават проектите, свързани с образование и градска среда, както и пътищата в селата от общината. Това е и причината да подберем точно тези осем проекта, за които да получим финансиране от държавата", коментира още Живко Тодоров.  

Дейностите, касаещи подобряване на образователната среда, уточни ресорният зам.-кмет Надежда Чакърова. „До момента реализирахме проектни предложения за обновяване на спортни площадки в две старозагорски училища – СУ „Васил Левски" и ППМГ „Гео Милев", за които получихме одобрение в  максимален размер целева субсидия. По различни други програми на Министерството на образованието и науката сме подготвили подобряване на средата в училищата, намиращи се в селата. Подали сме документи за четири броя, като имаме одобрение за всички тях. Сключили сме договор и предстои стартиране на изграждането на фотоволтаична инсталация върху покрива на Международния младежки център в Стара Загора – това е и последната фаза на този проект. Подготвени сме за кандидатстване и с проекти, допринасящи за преминаване към едносменен режим в училищата - СУ "Максим Горки" и II ОУ "П. Р. Славейков". Имаме проектна готовност и за обновяване на спортни площадки и салони. Сред основните ни акценти е и изграждане на нова детска градина в кв. „Железник", посочи Чакърова. От думите ѝ стана ясно, че се работи в посока оползотворяване на всички налични възможности, за да се допринесе за нов облик на образователните и детските заведения в общината. На финална фаза е и обзавеждането на общежитието към ПГКНМА. Програмата на екипа на кмета включва още ремонт и на ДГ №31 „Слънце", ДГ №33 "Люляк" и училището в кв. „Зора" от общинския бюджет.

Кметът Живко Тодоров не пропусна да отбележи, че предстои подобряване и на спортните зали в града – разширяване и ремонт ще има в залата на БСФС, а средства са предвидени и за сградата под козирката на стадион „Берое". Мерки за енергийна ефективност ще бъдат внедрени в сградата на Общинска администрация, като целта е да се оптимизират разходите за отопление и поддръжка.

Върви ремонтът и на базата, която ползва ДТ „Гео Милев", стана ясно от думите на ресорния зам.-кмет Милена Желева, като към момента се укрепва конструкцията на сградата. Одобрен е и ремонт за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в „Комплекс за култура и изкуство" (бивш Пионерски дом) на стойност  над 525 хил.  лева – безвъзмездно финансиране и над 166 хил. лева собствен принос, както и за Библиотека „Родина", на стойност близо 400 хил. лева. „Подадохме документи за техническа помощ към Министерство на околната среда и водите – това е крачка към реализирането на разширението и надграждането с още 60 дка площ на Зоопарка в Стара Загора", уточни Желева.
В посока привличане на инвестиции към общината, кметът подчерта, че се работи активно за създаването на индустриална зона в района на бившето летище.
Кметът Живко Тодоров коментира и обявените одобрени кандидати за цялостна финансова помощ при мерки за енергийна ефективност на жилищни сгради.  

„Община Стара Загора не участва в процедурата, кандидатства Етажната собственост на жилищните сгради. Те са хората, които са подготвяли обследванията и възлагането им на конкретни фирми. Екипът ни е само посредник в тези дейности. Обявените бюджети в началото на кампанията за саниране не са фиксирани, т.е. тези средства не се дават на конкретна община, а са максимална стойност на дейности. Както и всички, които се включиха в тази фаза на проекта, бях изненадан и се поинтересувах какво се е случило в Стара Загора. Проведох срещи с фирмите, които са правили енергийния одит. Цялата ситуация е притеснителна не за нашата община, а за държавата", подчерта Тодоров.

„Оказва се, че Камарата на енергийните одитори в България ще изпраща протестно писмо до МРРБ и Европейската комисия, включително са в готовност да сезират Европейската прокуратура, защото според тяхното мнение, обследванията са с некоректно представени данни. Посочените в документите изходни данни не отговарят на истината, в следствие на нереално обследване на жилищните сгради. Това е довело до допълнителни точки за определени блокове. Целта, според тях, е била да се отговори максимално задоволително на поставените критерии, независимо дали цифрите са верни", сподели с медиите Живко Тодоров. „Блоковете, получили одобрение, в други големи общини, са с коефициент клас А, което не е възможно да се случи при панелен блок – реалната оценка би била клас B или С. Експертите са готови на действия, за да бъде спряно това класиране и преразгледани проектните предложения. Ефектът в противен случай може да бъде много тежък и да се наложи да се връщат пари, ако се докаже, че класирането е било на база фалшиви данни", каза още той. Тодоров подчерта, че се очаква адекватна реакция от страна на министерството в така създалия се казус. „Община Стара Загора ще изпрати писмо до парламентарната комисия по регионално развитие, провел съм разговор и с НСОРБ. Браншовите организации също ще реагират. Тук говорим за европейски средства и сериозен проблем при класирането. Стъкмистика не може да има. Не е допустимо", заяви старозагорският кмет.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери лева | година | града | Стара | Загора | бъдат | Тодоров | проекта | Живко | подчерта

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори