Кметът на Гурково Кънчо Папазов връчи приз на най-възрастния розопроизводител в България на празник на розата

Вълчев е първият розопроизводител в общината, който вече е завещал всички тънкости по отглеждането на етерично-масленото растение на внуците си и пази ревностно историята на този поминък в региона.

 20.05.2024 09:49
Кметът на Гурково Кънчо Папазов връчи приз на най-възрастния розопроизводител в България на празник на розата

95-годишният гурковец Вълчо Вълчев бе удостоен с приз „Пазител на традициите в розопроизводството". Отличието му бе връчено от кмета Кънчо Папазов на тържествено честване на Празника на розата за дълголетното му усърдие, прочуто трудолюбие и успехи, вложени в розопроизводството.

Вълчев е първият розопроизводител в общината, който вече е завещал всички тънкости по отглеждането на етерично-масленото растение на внуците си и пази ревностно историята на този поминък в региона. Грамоти получиха Симеон Костадинов, Ивелин Пашов като председател на ЧЗК „Прогрес" и Петър Костадинов в знак на признание за успешно розопроизводство.

„Ценим и подкрепяме  усилията и труда на всички розопроизводители и преработватели, които с грижите си спомагат вековните традиции и богат опит на България да бъдат съхранени. Такива са и основните приоритети на политиката на МЗХ за успешно прилагане на действащия закон за маслодайната роза и за подпомагане в сектора", пише в писмо до кмета министърът д-р Георги Тахов,  поздравявайки розопроизводители, гости и участници в гурковския празник.

„Дъждът отмени проявите ни на открито, но нека да не го приемаме като сълзи,  символизиращи къртовския труд, който полагат розопроизводителите за отглеждането на градините си, а като  символ на късмет. Вложените усилия и хъс правят българското розово масло висококачествено и  предпочитано в световните парфюмерийни гиганти", каза Папазов и увери, че ще продължат проявите  за утвърждаване и запазване на културната и икономическа идентичност на района.

Той благодари на жителите и на общинското ръководство, начело с тогавашния кмет Стоян Бонев, подготвили през 2004 година първия Празник на  розата с много ентусиазъм и желание за нова визия на града. 

Благополучие в общинското управление и щастлив празник на гурковци пожела и изп.-директор на РАО „Тракия" проф. д-р Иван Върляков, който бе сред гостите. Неразделна част от празничната програма е варенето на гюлова ракия с местен ритуал от Сдружението „Хайдушка чета Войвода Генчо Къргов". Огненият ароматен елексир се вари от ранни зори на площада пред всички по специална технология, а от най-първите розови листенца, набрани в ранната утрин, се приготвя сладко от рози - гурковски деликатес, което поднасят на гостите самодейците при НЧ „Войвода Генчо Къргов" с приготвени на място палачинки.
 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери празник | отглеждането | Папазов | розопроизводител

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори