Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Нямаме притеснения относно проверката

По-рано днес, от КПКОНПИ - Дирекция "Противодействие на корупцията" съобщиха, че извършват проверка в Община Стара Загора по повод постъпил сигнал за нарушения на закона по две обществени поръчки на общинско дружество „Тролейбусни и автобусни преводи“ ЕООД, с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013г.“ и Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

 29.11.2021 19:48
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Нямаме притеснения относно проверката

Нямаме притеснения относно проверката, която осъществява КПКОНПИ. Това заяви на пресконференция кметът Живко Тодоров. 

По-рано днес, от КПКОНПИ - Дирекция "Противодействие на корупцията" съобщиха, че извършват проверка в Община Стара Загора по повод постъпил сигнал за нарушения на закона по две обществени поръчки на общинско дружество „Тролейбусни и автобусни преводи“ ЕООД, с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013г.“ и Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

"Служители на комисията дойдоха по обяд и поискаха да се срещнат с всички лица, които имат отношение по провеждане на общенствните поръчки за доставка на 55 автобуса, които са доставени през 2015 година, както и по новата проведена обществена поръчка, по която в момента тече срокът за доставка и по която има избран изпълнител", обясни кметът Живко Тодоров. Той допълни, че се е срещнал с предсативели на Комисията и е дал информацията, с която разполага като кмет относно обществените поръчки.

"За обществеността искам да кажа, сме съдействали напълно на Комисията и няма от какво да се притесняваме. Това са процедури, едната от които е приключила преди шест години и вече имаме доставени автобуси, които работят, вижда се добре вече шест години. Самото дружество "Тролейбусни и автобусни превози" ЕООД, а не конкретно Община Стара Загора е възложител по тези договори", уточни кметът. 

Служители на КПКОНПИ извършват проверка в Община Стара Загора 

Той поясни, че Община Стара Загора е подпомагала дружеството със своята експертиза, в конкретната процедура са участвали юристи и технически лица, както и ресорния зам.-кмет, който участва като председател на комисията в процедурата.

"Включително за доставката на тези 33 електрически автобуса сме включили общински съдетници, представители от всички партии в ОбС. Целта е да има голяма прозрачност , да се гледат документите от всички, за да няма проблеми. Щом има сигнал, той трябва да бъде проверен", каза още кметът и допълни, че не смята това за политическа поръчка. 

"Първата обществена поръчка е приключила преди шест години, с избор на изпълнител и доставка на дизелови автобуси. Обжалвана е пред КЗК и ВАС, като и двете инстанции се произнесоха в наша полза. Ако имаше нередности, нямаше решението да е такова", коментира  още Тодоров.

Обществените поръчки са за доставка на 55 нови дизелови автобуси /висок енергиен клас/, на обща стойност 35 639 108 лева, както и на 33 нови електрически автобуси, ведно с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции, на обща стойност 49 103 999 лева, посочват от Комисията. Първата обществена поръчка е приключила с избор на изпълнител и доставка на дизелови автобуси, а по втората също е сключен договор за доставка, с извършени начални плащания. Възложител на поръчката е общинското дружество, като в състава на комисията за избор са участвали ръководни длъжностни лица от общинската администрация. Сигналът, по който КПКОНПИ работи, касае проверка на данни за получаване на материални облаги от страна на длъжностни лица, включително и лица, заемащи висши публични длъжности, с цел избор на конкретен изпълнител, уточняват от Комисията.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери проверка | тези | кметът Живко Тодоров | нямаме притеснения

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори