Кой ще понесе отговорността за проваления референдум за "Бедечка"?

Стартира делото за законността на референдума за Бедечка. Разхищение на публични средства ли са платените за него пари от бюджета?

 12.03.2018 18:15
Кой ще понесе отговорността за проваления референдум за "Бедечка"?

В края на февруари Старозагорският административен съд даде ход на делото относно законността на проведения референдум за парк "Бедечка".

Парадоксално, но някак по български, съдът действа след провеждането на референдума на 18 юни, а именно на 28 юни. Още на 15 май Районната прокуратура в Стара Загора протестира, че референдумът е незаконен и поиска да се спре изпълнението му. На 16 май АС Стара Загора отхвърля искането за предварително спиране, което се обжалва от прокуратурата във ВАС. Върховният административен съд обаче насрочи делото си за 29 юни - 11 дни след референдума.

По мнението на юристи съдът вероятно ще се произнесе, че вече провелият се референдум е незаконен. Причината е в начина, по който е зададен въпросът: "Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал "Бедечка", по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток - бул. "Хан Тервел", от запад - ул. "Ив. Вазов", от север - алеята към предприятие Труд и юг - ул. "Христина Морфова? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора".

Най-просто и достъпно беше въпросът да е: "Да се строи или не в Бедечка?". С така зададеният въпрос обаче гражданите са въвлечени в съучастие в изхарчването на бюджетни средства.

При това референдумът се провали, защото избирателната активност достигна едва 15.42%. Кметът Тодоров застана на страната на зелените и призна резултатите, които бяха в полза на запазване на парка. Това обаче му отвори нов и много широк фронт на конфронтация със собствениците и партньори от бизнеса. Казусът е в задънена улица и макар кметът и този Общински съвет да не са конкретните виновници, той може да му струва доста по-скъпо от 200 000 лв., дадени за референдума.

Ако съдът се произнесе, че референдумът е незаконен, кметът Живко Тодоров вече ще е в хипотезата за разхищение на публични средства, тъй като вече е платил 200 000 лева за провеждането му.

Междувременно собствениците се готвят да поискат европейска защита и не са склонни да заменят имотите си.

Че ходът с референдума се провали, е факт. Някой трябва да понесе отговорността за това.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Коледа


Маркери съд | референдум | средства | Бедечка

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Лидия Стойчева Минева-Бакалова 12.03.2018 21:43

Че Референдумът за Бахчи-Бедечка е незаконен, знаят и децата, защото тъпият въпрос за нашето отчуждаване не е в компетенциите на местната власт, а на съдебната! Но този общински съвет с нулевата си правна подготвеност, повлече Кмета към дъното, оттам и партия ГЕРБ, за която ние собствениците В Бахчите, не искаме и да чуем повече, а досега винаги сме гласували за тях! Освен това, трябва да знаете, че аз и много собственици също обжалвахме Референдума, но съдът не ни допусна, тъй като самият закон ни изключва, т.е не са виновни съдиите, такива са ни законите. Затова към настоящия момент има подадени 12 жалби в Европейския съд! А що се отнася до Кмета, така става когато не прилагаш Конституцията и Законите, а си правиш евтина реклама със зелените площи! А нима, частната собственост не е в интерес на обществото?! Само на лентяите, ли трябва да се изпълняват исканията? За какъв парк претендират, те кога и какво са засаждали?! И аз искам да се направят гробища в центъра, за да се вразумяват властимащите, но не съм тръгнала да им взимам собствеността на Милка, на Живка, на Мариана!


#2 Александър Иванов 13.03.2018 00:08

г-жа Минева-Бакалова, Какво стана с делата в европейският съд?


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори