Край на изнудването: Родители, не давайте пари на градини и училища!

Парите от дарения трябва да постъпват по сметка, според директора на РУО, Стара Загора Татяна Димитрова.

 27.09.2017 16:42
Край на изнудването: Родители, не давайте пари на градини и училища!

Държавата сложи край на принудителното събиране на "дарения" от родителите от градини и училища. Министърът на образованието Красимир Вълчев е изпратил писмо на 11 септември до всички директори чрез Регионалните управления на образованието.

В писмото се припомня, че настоятелствата се създават като юридически лица с нестопанска цел, които могат да осъществяват стопанска дейност като допълнителна, само ако същата е свързана с предмета на основната дейност, за която е регистрирано, като използва прихода за постигане на определените в устава си или учредителния си акт цели. Настоятелството би могло единствено да ползва определено от директора помещение за съвещания и други организационни дейности на съвета на настоятелите. Няма правно основание за използването на част от училищния имот от страна за организиране на стопанска дейност", пише министърът.

„Практиката да се организират курсове за надграждане на знанията и интересите на учениците по различни учебни предмети от настоятелството не може да бъде определена като допълнителна стопанска дейност. Тя не може да се използва като претекст, че така се осигуряват допълнителни финансови и материални средства за училището”, се казва още в писмото.

Преди три месеца стартира национална подписка за промени в образователната система.

„Успяхме да извоюваме поне това – да се спре събирането на пари. То стана факт след подписката и скандала с Математическата гимназия в София. Тази заповед ще ограничи до някаква степен изнудването на родители. Ще се намери обаче друга форма, чрез закупуване на материали например, които уж са необходими за учебния процес. Или пък допълнителни учебници и помагала. Да се надяваме, че парите, които ще се искат, ще са в по-малко”. Това каза за stz24 Митко Трайков, координатор на кампанията за Стара Загора.

Според него почти всички родители са доволни. Има разбира се и такива, които са против заповедта, т.нар „подмазвачи”. Училищата и детските градини обаче са държавни и общински и не е нормално родителите да ги спонсорират.Учителите недоволстват, че няма хора на родителските срещи, но всички знаем, че отидеш ли – даваш пари. Има дори случаи, в които родителските настоятелства стопанисват училищен стол или пък салон, категоричен е Митко Трайков.

„За съжаление част от директорите са станали бизнесмени и единствената им цел е да печелят пари. Тези пари обаче отиват за командировки и банкети. Лично аз съм започнал кампания и чрез Закона за достъп до обществена информация искам да знам какви са заплатите на директора и учителите в Гимназия „Максим Горки”. Също така питам на какви командировки са ходили. Директорката е длъжна да ми даде тази информация”, допълни Трайков.

Под исканията за промени в образователната система в Стара Загора се подписаха 3600 човека, а в национален мащаб – 25 000.

14 са исканията на родителите. Едно от тях е въвеждане на мандатност на директорите на учебните заведения, за срок от четири години и не повече от два мандата. В подписката са заложени и тестове за учителите, които да покажат какво е нивото им на преподаване, както и периодични психотестове.

"Заповедта на образователния министър е изпратена до всички директори на училища в Старозагорска област. Надяваме се, че по този начин тази практика ще спре. В училищните настоятелства би трябвало да не влизат родители на деца от класа, а примерно бизнесмени", коментира директорът на РУО Татяна Димитрова.

Според нея събираните до момента пари е трябвало да постъпват по сметка, а не да се дават на ръка. Тя допълни, че към момента няма сигнали за нарушения.

снимка: Нова

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | заповед | промени | подписка | образователна система

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Възмутен родител 28.09.2017 11:04

По сметка, ама как да се откраднат тогава? Пак ще измислят нещо да ни дрешат, а ние ще си мълчим, особено ако детето е по-малко, защото е в техните ръце. И всички тия реват за заплати. Аз лично не мисля, че нямат финонсова оценка. При това имат толкова много отпуски. Добре че не всички са еднакви.


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори