Кризисен център „Самарянска къща“ навършва 14 години

Вече 14 години се предоставя денонощна закрила, подслон и професионална помощ на жертви на домашно насилие и трафик

 14.01.2018 10:00
Кризисен център „Самарянска къща“ навършва 14 години

На 14 януари Кризисният център "Самарянска къща", управляван от Сдружение „Самаряни“, отбелязва своя 14-ти рожден ден.

Една от основните програми, по които организацията развива своята дейност, е Програма “Закрила и подкрепа на жертви на насилие”. Тя обхваща изпълнението на общо 18 различни проекта, като стартира през 2004 г. с разкриването на най-големия в страната, 18-местен, Кризисен център “Самарянска къща”.

След 14 години Кризисният център продължава да е най-големият функциониращ център в южна България - сега с капацитет от 15 места. В него се осъществява кризисно настаняване на пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация, жени и техните деца. Те получават напълно безплатно необходимата им психо-социална помощ и професионална подкрепа в процеса на възстановяването им.  

Вече 14 години Сдружение „Самаряни“ предоставя денонощна закрила, подслон и професионална помощ на жертви на домашно насилие и трафик в обособения Кризисен център. През първите шест години и половина, неговото финансирането е осигурявано от Сдружение „Самаряни“ чрез привличане на средства по проекти от американски и канадски организации, фондове в страната, посолства, общински бюджет, частни дарители и фирми, а от месец юни 2010 г., услугата е делегирана от държавата дейност.

През юли 2009 г., Общински съвет – Стара Загора взе единодушно решение да разкрие услугата Кризисен център като делегирана държавна дейност. За съжаление, Центърът е една от 104-те услуги, подадени от Общините към бюджет 2010 г., които са отказани да бъдат финансирани от Министерство на финансите. След проведени редица срещи и изпратени писма на експертно ниво, въпросът е отнесен до Националния съвет за закрила на детето, където е изработен план за действие и са предприети конкретни стъпки от ръководството на МТСП за разрешаване на случая. Така с актуализацията на бюджета, през месец април 2010 г., Кризисният център е вписан като делегирана от държавата дейност, което даде възможност за осигуряване на дългосрочна устойчивост на услугата.

Случаите, по които работи специализираният екип, са на жертви на домашно насилие и трафик не само от регион Стара Загора, но и от цялата страна, а това прави необходимостта от спешност, адекватност и професионализъм в действията от страна на специалистите като задължително условие за решаване на всеки един отделен случай.

Към Кризисен център "Самарянска къща” функционират звена “Кризисно настаняване”, „Приемна за подкрепа”, „Консултативна телефонна линия“ - 042/641111 и „Терапевтични програми”.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Коледа


Маркери Стара Загора | трафик | насилие | Кризисен център

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори