Към момента: Не се предвижда увеличение на водата

През 2017 година са подменени над 20 км довеждащи и разпределителни водопроводи

 08.01.2018 13:19
Към момента: Не се предвижда увеличение на водата

На този етап не се предвижда увеличение на цената на водата в Стара Загора. Това коментира пред stz24 управителят на ВиК инженер Румен Райков.

„Като ВиК Оператор на територията на Старозагорска област и община Тополовград, дружеството се сблъсква с много трудности по поддръжка и експлоатация на водопроводната мрежа. Състоянието на системите непрекъснато се влошава и количеството полезно използвана вода през последните години намалява за сметка на високите загуби на вода.

79% от вътрешната разпределителна мрежа е от етернитови тръби с изтекъл амортизационен период. Авариите по разпределителната мрежа са около 80% от общия брой аварии. 22% от водопроводната мрежа е положена преди 1960 година, а 42% - в периода 1960-1970 година”, коментира инж. Райков.

Необходимо е да се работи активно и целенасочено за реконструкция или подмяна на магистрални довеждащи водопроводи и на вътрешни разпределителни мрежи; подмяна на помпени агрегати с по-ниска консумация на ел.енергия; възможности за зониране на водоснабдяването; монтиране на съвременни измервателни уреди и въвеждане на модерна диспечерска система.

Единственият начин на дружеството да инвестира в тези направления е чрез повишаване цената на услугата, което ще има отрицателен социален и обществен ефект, и няма да е достатъчно като финансов ресурс. Нужна е сериозна инвестиция във водопроводната мрежа или загубите на вода ще продължават да нарастват, а оттам и разходите, категоричен е управителят на дружеството.

През 2017 година са подменени над 20 км довеждащи и разпределителни водопроводи, както и над 8 км прилежащи водопроводни отклонения. Трайно е разрешен проблемът с водоснабдяването на много населени места – Шипка, Оряховица, Скобелево, Арнаутито, Руманя и Колена.

През 2018 година предстои да бъдат разрешени проблемите в селата Лозен, Еленино, Средно градище, Рупки и Спасово. Съвместно с общините ще бъдат осъществени проекти за реконструкция на около 3км водопровод от водоизточник „Беш бунар”, реконструкция на водопроводната и канализационната мрежа в кварталите „Самара” 1 и 2, подмяна на около 5 км. водопроводи в ЖК „Изток” в Казанлък и 6 км водопроводна мрежа в кв. „Гарова махала” в Раднево.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | подмяна | мрежа | вода | водопроводи

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори