МОСВ няма да обжалва Референтния документ на ЕК.

След 6 години укриване на информация, сега не им “достига компетентност”.

 20.07.2017 07:35
МОСВ няма да обжалва Референтния документ на ЕК.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) няма да обжалва Референтния документ на ЕК, който постави неизпълними екологични изисквания пред въглищните централи на България и на останалите страни от ЕС, които използват като суровина лигнитни въглища. Това става ясно от отговора на МОСВ, който местният вестник"Старозагорски новини" получи от пресцентъра му. Не било от тяхната компетентност.

За обжалването на загробващия Референтен документ се обяви Европейската асоциация по въглища и лигнити - Еврокол, заради процедурни нарушения по време на гласуването му на 28 април в Брюксел, довели до промяна на вота в последния момент. Още през м. май чрез своите членове (за България "Мини Марица-изток" ЕАД), Еврокол настоя засегнатите страни да обжалват с цел прегласуване на въпросния документ. До вчера всички погледи бяха отправени към МОСВ, тъй като точно техни представители участваха в гласуването в Брюксел и според мнението на синдикалните централи на КТ "Подкрепа" и КНСБ, както и на специалисти от минно-енергийния бранш, това е отговорната институция, която трябва да изготви текста за обжалването. Още повече, че това е било обещано на синдикатите от министър Нено Димов на 28 юни, по време на разговор в МОСВ.

За обжалване на процедурата се обяви лично и премиерът Бойко Борисов по време на срещата в Стара Загора на 7 юли, когато управляващи и опозиция декларираха, че ще бъдат единни в борбата си за спасяването на българския въгледобив и въглищните централи, без които енергийната ни система не би могла да съществува.

Източник: ”Старозагорски новини”

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери време | МОСВ | документ | централи

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори