Мария Данева, "Самаряни": КАЖИ ...НЕ МАСКИРАЙ НАСИЛИЕТО!

"Насилието не трябва да бъде част от детството на детето, нито да бележи неговия живот. Като част от живота на жените, любовта не бива да носи болка."

 25.11.2020 15:19
Мария Данева, "Самаряни": КАЖИ ...НЕ МАСКИРАЙ НАСИЛИЕТО!

В пространството често ставаме свидетели на ситуации, които подценяваме и омаловажаваме. Но в повечето случаи, те се оказват значими за нечий човешки живот. Сдружение „Самаряни“ за поредна година организира кампания, която е насочена към различните форми на насилие над жени и деца.

Мария Данева, ръководител на „Самарянска доброволческа служба“, ни въвежда в същността на кампанията и нейните цели.

Всяка година провеждате информационна кампания в рамките на световната инициатива „ 16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пол“. Каква е целта на тазгодишната кампания?

Сдружение „Самаряни“ вече почти 17 г. работи по проблема за домашното насилие. Всъщност тази световна кампания, идеята на тези 16 дни е да популяризират не насилието на домашното насилие и на всякакъв друг вид насилие, основани на пол. В сдружение „ Самаряни“ управляваме най-големия кризисен център в Южна България, 15-местен, в който предлагаме различни социални услуги от настанителен тип. Нашата основна цел е да подчертаем и да помогнем на жените и децата, пострадали от насилие, трафик или някаква друга форма на експлоатация да могат да преминат първите си най-кризисни моменти, след което да вземат решение как да продължат. Целта на тази кампания, която тази година ще премине под мотото: „КАЖИ .. Не маскирай насилието“, е да достигнем до повече хора, които да знаят, че могат да използват нашите услуги напълно безплатно. Могат да ни се обаждат 24 часа в случай на нужда, когато попаднат в ситуация на насилие, станат свидетели на такова и имат нужда да се консултират за техни близки, познати, съседи как да реагират в подобна ситуация.

Вие споменахте новото, по-различно мото на тази кампания, мълчанието ли е един от проблемите, с които се сблъсквате?  

По-скоро мълчанието е проблем, който дава възможност насилието да продължава да действа в живота на всеки един човек, който го търпи. Затова и нашето послание и нашият призив към хората е то да не бъде част от живота им независимо колко тежко или трудно им се струва – да намерят начин, всеки един, който е попаднал в ситуация на насилие, да потърси помощ, да каже, да го изрече, за да може да намери изходен път.

Как ще протече кампанията?

Кампанията започва днес, 25 ноември, както Вие споменахте, това е Международният ден за премахване на насилието, основано на пол и ще продължи до 10-ти декември, който е Международният ден за правата на човека. В рамките на тези 16 дни сдружение „Самаряни“ и Кризисен център „Самарянска къща“ сме планирали много различни инициативи като акцентът ни е върху темата за домашното насилие. Искаме да достигнем до повече хора, които да провокираме да реагират, както и да насочим общественото внимание към този проблем, защото той съществува и ние не трябва да го омаловажаваме и неглижираме. Станем ли свидетели на ситуация на насилие или попаднем в нея, задължително трябва да реагираме, било то да потърсим помощ чрез органите на полицията или да се обадим на тел: 042 64 1111, който е 24 часа консултативна телефонна линия за жени и деца, пострадали от насилие. В тази връзка  популяризираме и поставяме тази консултативна наша линия на места, където жени биха могли да потърсят помощ като: Спешните центрове, кабинетите на личните лекари, в автобуси и тролейбуси ще има информационни плакати, които ще напомнят на хората, че могат да потърсят помощ, в някои хранителни магазини, наши партньори в кампанията, публични личности ще носят изцяло брандирани маски, както и контрольорите и кондукторите в градския транспорт, някои органи на реда ще бъдат със специално брандирани рекламни елементи, за да може да привлечем общественото внимание към темата.

В условията на криза, смятате ли, че броят на жертвите на домашно насилие расте?

Домашното насилие в нашето общество е един изключително сериозен и голям проблем, т.е него го има в много голяма доза, повече отколкото във всяка една от останалите европейски страни. Така че, дали съществува COVID-19 или  друг вид криза, насилието съществува и то е безкрайно много. При нас специално, ние не можем да отчетем ръст или приръст на брой хора, които са ни потърсили, тъй като ние ежедневно получаваме запитвания, провеждаме консултации, насочвам, настаняваме хора в Кризисния център. Насилието съществува и ние го виждаме. Не забелязваме специално някакъв драстичен ръст.

Можем ли да кажем, че расте броят на тези, които търсят Вашата помощ с момента?

Радостно е, че има хора, които ни търсят за помощ, подкрепа и насока, за юридическа консултация, за психо-социални консултации в рамките на нашите терапевтични програми, които имаме и предлагаме, за деца специално е едната терапевтична програма за справяне с насилие. Имаме интерес, деца посещават нашите програми, които са под формата на психодрама. Специалист, който е обучен, провежда различни сесии с децата, които дават много добър резултат за тях за справяне с насилието или как да изграждат граници, как да допускат или не допускат съответно насилието да става част от живота им. В рамките на Кризисен център „Самарянска къща“ ние предлагаме различни звена: едното е „Кризисно настаняване“ в Кризисния център, имаме „Приемна за подкрепа“, имаме „Консултативни линии“, както споменах 24 часовата линия 641111 и много други онлайн възможности, по които консултираме жени и деца, пострадали от насилие, тогава, когато те нямат нужда от настаняване, и „Терапевтичните и корекционни програми“, които се опитваме да развиваме и предлагаме, за да достигнат до повече хора.

Ако в момента ни четат жертви на домашно насилие, какъв съвет бихте им дали?

Ще използвам имената на две от нашите любими каузи на сдружение „Самаряни“, с които ние набираме различни средства, дарителска и доброволческа подкрепа, те гласят: „Детството не бива да боли“ и „Любовта не бива да боли“. Това е моят призив към всеки един човек, който търпи насилие. Насилието не трябва да бъде част от детството на детето, нито да бележи неговия живот. Като част от живота на жените, любовта не бива да носи болка.

„Насърчаваме хората да търсят информация, да използват информационната телефонна линия, когато са в ситуация на домашно насилие или станат свидетели на такова. Да не пропускат, да не премълчават! Наистина да КАЖАТ, това е много важно, да го ИЗРЕКАТ, а НЕ да МАСКИРАТ НАСИЛИЕТО.“, е посланието на сдружение „Самаряни“.

По интервюто работи стажант-репортер Валентина Вапцарова.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери част | център | помощ | деца | кампания | насилие | хора | Самаряни | насилието | ситуация | Мария Данева

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори