Масово въшки в старозагорските училища и градини

Въшките вече не са бели. Те се адаптират към цвета на косата.

 09.01.2019 16:30
Масово въшки в старозагорските училища и градини

Почти във всички старозагорски училища, детски градини и ясли има въшки. Това съобщи за stz24 директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Златина Нанева.

„Има сигнали от родители. Те се оплакват, че чистят децата си, пускат ги на училище и децата пак се връщат с този проблем. Изисква се сериозна ангажираност. Въшки има. Медицинските лица не проверяват. Те пък се оплакват, че нямат право и така кръгът се затваря. Родителите трябва да преглеждат децата си. Такова е положението в цялата старозагорска област. Предстоят обучения на медицински специалисти”, коментира д-р Нанева.

Има издадени предписания до всички детски и учебни заведения. Сутрин децата трябва да се проверяват и да не се допускат деца с въшки, а да се връщат докато не се изчистят. На детските и учебни заведения, които допуснат дете с въшки, ще бъдат налагани санкции.

„Има препарати за премахване, има и профилактични препарати, има гребени. Ще влизаме във всички паралелки, докато училищата не се изчистят напълно”, категорична е Златина Нанева.

Въшките вече не са бели. Те се адаптират към цвета на косата.

Предписания са издадени и на личните лекари. Те не трябва да издават бележки, без да са прегледали детето.

Въшките причиняват дразнещ сърбеж, който може да разрани кожата на главата и да доведе до инфекция. Най-лесният начин да разберете дали детето има въшки е да разделите косата му на малки участъци. Използвайте лупа или фенерче. Търсете най-вече в зоната на ушите и в основата на врата. Дори и да не видите самите въшки, търсете гнидите, тъй като те са истинският проблем – остават скрити, продължават да се излюпват и разпространяват.

Въшките се предават от човек на човек – при контакт между две глави, използване на общ гребен, шапка, възглавница, спално бельо или дрехи. Тъй като децата са по-склонни към по-близък физически контакт и често си разменят лични вещи, заразата при тях е по-често срещана.

При заразяване с въшки специалистите съветват:

Предприемете незабавни мерки за обезпаразитяване

Важно е паразитите да се изчистят бързо, преди да се предадат на друг

Оставете детето си вкъщи, докато се изчисти напълно

Да се ползват отделни гребени

Всички дрехи да бъдат изпрани на висока температура

Гребените и четките за коса да бъдат заменени

Да се проверят всички членове на семейството

 

снимка: Монитор

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | училища | детски градини | въшки | масово

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори