Математиката би българския език на матури 2019

Резултатите от изпитите за седмокласниците нареждат региона ни на 13-то място от всичките 28 области.

 07.06.2019 15:39
Математиката би българския език на матури 2019

Резултатите от майската сесия на матурите по БЕЛ показват, че значителните неравенства в качеството на училищното образование се задълбочават. Добра новина обаче е спадът на дела на слабите оценки, макар засега да е рано да се говори за дългосрочна тенденция.

Спад в резултатите по български език и литература от националното външно оценяване след седми клас, отчитат от РУО Стара Загора. 30,85 точки е средният резултат за региона при 32 точки в страната. В сравнение с миналогодишните данни се отчита спад с около 2 точки за областта. Нямаме ученик, който да е достигнал максималните 100 точки от първия модул по БЕЛ.

Както в цялата страна, така и в Старозагорско, учениците обаче са показали по-добри резултати на изпита по математика. Средният резултат за региона е 28,01 точки при 30 в национален мащаб. Добрата новина е, че старозагорски ученик е оценен с максимален брой 100 точки.

Нито един верен отговор не са дали 14 ученици на изпита по БЕЛ, а 20 са онези, които са оценени с нула точки по математика.

Резултатите от изпитите за седмокласниците нареждат региона ни на 13-то място от всичките 28 области. Ситуацията в различните области е различна, посочи вчера министърът на образованието Красимир Вълчев и коментира, че тези резултати трудно могат да се обвържат с последните промени в образователната система, които се очаква да имат ефект занапред.

В топ 10 на най-добре представилите се училища в страната, се нареждат учениците от ППМГ „Гео Милев” в Стара Загора. Техните високи резултати- средно 80,56 точки от външното оценяване, отреждат осмото място за гимназията.

Необходимо е да изчакаме поне още година, за да установим дали спадът на  слабите оценки е устойчива тенденция или особеност на тазгодишния зрелостен изпит.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери място | точки | области | резултати | региона | нареждат

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори