Митко от Стара Загора живее близо 12 години без свой дом

Часът е около 11, а старозагорецът се намира край една от кутиите за храна "От хора за хора" в централната част на града на липите, на пресечката на ул. "Майор Т. Кавалджиев" и ул."Ген. Гурко". Казва, че често минава край нея.

 08.01.2021 13:28
Митко от Стара Загора живее близо 12 години без свой дом

Това е Митко от Стара Загора. На 67 години е. Трябвало да е Димитър Каснаков, но акушерката го записала Митко. Неговият дядо се казвал Димитър. Часът е около 11, а старозагорецът се намира край една от кутиите за храна "От хора за хора" в централната част на града на липите, на пресечката на ул. "Майор Т. Кавалджиев" и ул."Ген. Гурко".

Казва, че често минава край нея. Кутията, или както някои и казват къщичката, не е празна и Митко протяга ръка към продуктите. 

"Аз не съм гладен, но има на кого да дам храната", обяснява мъжът и благославя този, който я е оставил, както и този, който е направил къщичката. "Много хубава инициатива, браво", радва се мъжът.

"Нека да я има не само по празниците, но и през другото време. Тези, които имат по нещо излишно, да оставят, други пък, които са гладни, да вземат", мъдро разсъждава старозагорецът без свой дом.

Всъщност, Митко останал без дом преди около 12 години. Имал жилище на втория етаж на блок в района на стадион "Берое". Историята е дълга, но накратко мъжът се оказва жертва на  престъпление.

"Веднъж се прибирам, вратата отворена, изнасят ми багажа", спомня си той. Изяснява се, че с пълномощно, подписано от него, апартаментът е продаден. Следва втора продажба на строителна фирма и така се завъртяли нещата, че до днес той се подслонява, където намери. Митко твърди, че не е подписвал пълномощно за сделка с имота.

Тъжното е и, че блокът, в който е въпросният апартамент, е строен лично от баща му, който е бил строител през онези години. 

Днес Митко чете вестник.... по джапанки. Датата е 8 януари. Хартиеното издание е извадил преди минути от близкия контейнер, а по-късно ще си отиде вкъщи.

Неговото "вкъщи" е изоставена постройка без ток и вода, която подлежи на събаряне. "Важното е, че има покрив, но не знам докога ще съм там" , разказва старозагорецът и добавя: "През лятото не е страшно, но през зимата няма къде да се стоплиш."

Кани се да намери старите си обувки, защото прочел във вестниците, че идва застудяване. Има и друга задача - да си направи тест за коронавирус, тъй като смята да се подслони в Центъра за временно настаняване в Стара Загора.

"От 20 години сигурно не съм ходил при джипито, но сега трябва да отида за направление", обяснява Митко. Радва се, че е здрав и че не му се е налагало да стига до болници. 

Заради студа обаче предпочита да се възползва от социалната услуга и ще попита има ли място. "Имам познати, които живеят така по улиците, но не отиват, защото сега там има други правила, като влезеш, не те пускат, да не донесеш заразата, а те са свикнали да пушат, да пият, аз нямам такива зависимости", споделя още той. 

Центърът му е познат, тъй като вече е бил настаняван там.

Иначе най-голямата му мечта е да си върне жилището, но тя е по-скоро мисия невъзможна...


 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери години | храна | старозагорец | къщичка | свой дом

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Ивелина 10.01.2021 17:28

https://www.alo.bg/6450094#highlight=%D1%84%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B5%D0%BD%D0%B5


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори