В различни точки: Ще се проведе национален протест в подкрепа на въглищната индустрия

В него ще се включат миньори и енергетици от въглищната индустрия в цялата страна. В Старозагорска област, където вече втора седмица продължават блокадите на възлови пътища, се очаква да се присъединят и представители на частния сектор, както и обикновени граждани. В Стара Загора протестът ще се състои от 18 часа пред сградата на Областна администрация.

 12.10.2023 08:32
В различни точки: Ще се проведе национален протест в подкрепа на въглищната индустрия

Национален протест за запазване на бъдещето и независимостта на българската енергетика ще се проведе днес в различни точки на страната. Началото му е обявено за 18 ч.

В него ще се включат миньори и енергетици от въглищната индустрия в цялата страна. В Старозагорска област, където вече втора седмица продължават блокадите на възлови пътища, се очаква да се присъединят и представители на частния сектор, както и обикновени граждани.  В Стара Загора протестът ще се състои от 18 часа пред сградата на Областна администрация.

Вчера протестиращите миньори и енергетици изпратиха своите искания към правителството, Народното събрание, президентът и ЕК в четири точки. 

Протистеращите настояват за изтегляне на териториалните планове за справедлив преход, искат в преработените документи да бъде записано  количеството произведена електроенергия от въглищни мощности и съответно необходимите количества въглища съгласно решенията на Народното събрание от 31.01.2020 г. и 12.01.2023 г. Сред другите искания са да се гарантират приходите и социалната програма по Колективния трудов договор 2022 г. на „Мини Марица-изток“ ЕАД не по-малко до размера на разходите през цената на тон условно гориво при заетост по норматив, както и незабавно да започне работа по преработване на всички програмни и съпътстващи документи, за да се гарантира изпълнението на двете гореспоменати решения на НС,  като след преработването им да им бъдат предоставени в 14-дневен срок преди внасяне за гласуването им заедно със становища, анализи, модели и др., използвани за разработването им. Настоява се и за незабавно изготвяне на енергийна стратегия от експерти в страната и други стратегически документи, гарантиращи устойчиво развитие на сектор енергетика по години.

Днес протестиращите служители на комплекс „Марица-изток“ ще решат дали блокадите в различни точки от Старозагорска област да останат или движението ще бъде пуснато. 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери точки | документи | събрание | Народното | различни

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори