Нетрадиционно: Защитниците на „Бедечка” организират фестивал за запазването на парка

На сесия в края на месеца предстои да бъде гласувано запазването на парка с нов общ устройствен план. Собствениците ще бъдат обезщетени с други терени

 18.09.2017 09:12
Нетрадиционно: Защитниците на „Бедечка” организират фестивал за запазването на парка

Нетрадиционен протест за пълно запазване на парк "Бедечка" започва тази вечер на площада пред Община Стара Загора. Той ще продължи 24 часа. Ще бъдат разпънати палатки, ще се проведат игри и демонстрации. Организаторите призовават старозагорци да се присъединят и да разпънат палатка, или просто да се забавляват.

На сесия в края на месеца предстои да бъде гласувано запазването на парка с нов общ устройствен план. Собствениците ще бъдат обезщетени с други терени. Според защитниците обаче немалка част от парка остава застрашена.

Целта на протеста е да гарантира, че:

1. В новия общ устройствен план няма да се отредят в последния момент нови петна за строителство и няма да се издават нови разрешителни. Най-застрашени са околностите на Стария чинар в сърцето на парка. Там вече са построени няколко кооперации, но има апетити за нови. 

2. Няма да се отрежда за застрояване територията на парка в близост до т.нар. Зелен клин - там има дървета, които трябва да останат. Теренът е на популярна верига хипермаркети. Има и алея, която е естествена връзка на квартал "Самара" с останалата част на града. Тази алея трябва да се облагороди, а не да се прекъсва съвсем. Досега от компанията не са започнали строителство в годините, но няма никаква гаранция, че общинската администрация няма все пак да отреди мястото за застрояване, вместо да го отчужди.      

3. Трябва да се постигне максималното възможно запазване на най-южните части на парка - там има свободни терени и стадион. Голямата част от тези терени са общински и е странно защо в проекта за нов устройствен план те не се отреждат за озеленяване. Те биха били чудесна компенсация за вече застроените части на парка. Стадион "Химик" пък лесно може да бъде възстановен, след годините на немарливост и реституцията. 

Хуморът и купонът са гарантирани, обещават организаторите. Те са подготвили дори огнено шоу, за да покажат, че мястото на огъня на е в парка, след като преди няколко дни пожар едва не изпепели кипарисова гора в "Бедечка". В програмата са още общинска жмичка, подписка до Арменския поп, ново издание на играта монополи с надслов "Застрой парка", нов вариант на стражари и апаши, вдъхновен от опитите на собственици на терена да гонят защитниците на парка, ходене по тънко въже и много други.   

Организаторите обещават още йога, временни татуировки и много възможности за спорт на открито. 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | протест | терени | Бедечка | застрояване

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Дияна Дончева 18.09.2017 13:05

Ама за какво протестират тия хора??????? Очевидно има дупка в закона която дава право и в момента да се строи. И с 15% активност извинете какъв референдум той е невалиден!!!!!!!!!!!! не защитавам собствениците ама трябва закон за зелените площи а не решения на парче. Днес тук утре там. Иначе шоуто ще го гледаме но проблемът няма да решим КМЕТЕ!


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори