Новите дървета на Аязмото - в пъти повече от премахнатите

Основната цел на проекта е да подкрепи развитието на парка

 12.01.2018 16:28
Новите дървета на Аязмото - в пъти повече от премахнатите

224 болни и изсъхнали дървета ще бъдат премахнати около главните алеи в парк Аязмото. На тяхно място ще бъдат засадени нови 800 дървета. Това коментира пред stz24 ланд .арх. Корнелия Маторова. Тя допълни, че в масивите има много болни дървета. Там ще бъдат засадени толкова, колкото са премахнати. На мястото на всяко болно дърво ще бъде засадено ново от същия вид. Като цяло новите дървета ще са в пъти повече от премахнатите.

В социалните мрежи хората масово се оплакват от рязането на дървета. Според тях това не е нормално и не са доволни от изпълнението на проекта. Според община Стара Загора се премахват единствено болни и изсъхнали дървета.

Паркът е разположен на площ от 3200 декара, на един от клоновете над Стара Загора наречен „Аязмото”. През 1998г. с протокол No9/15.06 1998г. на Националния съвет за опазване на паметниците на културата, утвърден от Министъра на културата и съгласно чл.12, ал.1, б „а” от Закона за паметниците на културата и музеите /ЗПКМ/, 60 хектара от неговата територия са обявени и притежават статут на паметник на градинското и парково изкуство с категория „национално значение”.

Линк към процедурата: http://www.starazagora.bg/profil-na-kupuvacha/protzeduri-po-zop-sled-15-04-2016/item/9828-smr-v-ramkite-na-proektno-predlozhenie-zdgs-za-zhitelite-na-stara-zagora-etap-ii-za-obekt-park-mitropolit-metodi-kusev

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | проект | дървета | Аязмото

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Тодор 08.02.2018 01:01

Ще се възстанови ли биологичното разнообразие от 180 вида, защото сега са по-малко от 80? На този въпрос не намерихме отговор в проекта, копие от който притежаваме. Дали има авторски контрол от екипа на арх.Маторова, също съществено, за да се гарантира достоверност, да има отговорен.


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори