Община Стара Загора закупи нови микробуси за нуждите на хора с увреждания

Бусът, в който се качи Георги и още едно подобно специализирано транспортно средство бяха представени днес официално на паркинга на Регионална библиотека "Захарий Княжески". Те са закупени със средства от общинския бюджет и са на обща стойност 211 088 лева.

 21.05.2024 12:42
Община Стара Загора закупи нови микробуси за нуждите на хора с увреждания

Георги Андонов е в Дома за пълнолетни лица с физически увреждания (Дома на инвалида) от около 30 години и бе първият, който се качи в нов микробус, който ще се използа от него и останалите 186 души, които живеят там. "С тази придобивка се решават проблемите на всички нас. На количка съм от 22 години и знам какво е да изпълняваш всичко само с ръце", сподели мъжът.

Бусът, в който се качи Георги и още едно подобно специализирано транспортно средство бяха представени днес официално на паркинга на Регионална библиотека "Захарий Княжески". Те са закупени със средства от общинския бюджет и са на обща стойност  211 088 лева. Всеки от тях разполага с място за шофьор, 4 места за пасажери и две места за инвалидни колички.

"Чакахме ги от много отдавна. Те ще ни дадат спокойствие, особено за тези, които се придвижваме с електрически колички. Случи се нещо, количката спре на пътя, няма как да се върнем, сега един телефон до шофьори и микробусът ще ни вземе. Тези нови бусове ще са краката ни. Нямам думи, с които да благодаря", каза още мъжът, а малко след това лично стисна ръката на кмета Живко Тодоров, дори го покани да посети Дома.

Кметът на Стара Загора чу думи на благодарност и от Иванка Христова, която също сподели, че необходимостта от новият бус е била огромна и че сега всички са доволни, че го имат.

Единият бус ще се ползва от Дома за пълнолетни лица с физически увреждания, а другият е за потребителите на социалните услуги  – „Асистентска подкрепа“ и „Механизъм лична помощ“, както и за всеки жител на Община Стара Загора с изявени двигателни затруднения. Този бус ще бъде ползван чрез специална заявка, а начинът, по който това ще се случва, както и координатите за заявката (телефон и имейл), ще бъдат съобщени допълнително, обясни ресорният зам.-кмет Павлина Делчева. Подобна заявка е получена още днес, тъй като е било необходимо трудноподвижна жена да стигне от село Маджерито до здравно заведение, разказа Делчева. Създадена е организация как това да се случи, но със стария микробус.

"Хората от Дома за пълнолетни лица с физически увреждания вече могат да са много по-мобилни, да правят лични заявки да ползват този допълнителен бус. Имаше проблем с транспорта. Наличните досега транспортни средства бяха крайно недостатъчни", посочи тя. По думите на директора на Дома Веска Кънева с новата придобивка се решава на 100% придвижването до различни части на Стара Загора, посещения в институции, търговска мрежа, разходки и др.

"Едно от най-хубавите неща е това, което се случва със закупуването на този бус", посочи и предходният ръководител на Дома д-р Надя Трендафилова, която ръководи другите две социални услуги, които ще се възползват от новото специализирано транспортно средство. 

„Асистентска подкрепа" е сравнително нова услуга за България, от 3 години я има, „Механизъм лична помощ“ е също услуга за домашни условия, хората с увреждания са си вкъщи“, уточни д-р Трендафилова. „Те могат да са деца, могат да бъдат и пълнолетни лица, няма значение, всички те се сблъскват знаете с какви ежедневни трудности. Едно безкрайно добро дело на Общината, доволна съм“, обобщи д-р Трендафилова.

"От две години хората настояваха за тези бусове, радвам се, че пристигнаха и са в употреба, каза и кметът Живко Тодоров и обеща, че ще посети Дома през следващата седмица, за да чуе хората, които живеят там какви проблеми и трудности срещат. 

Бусът, който ще се ангажира по заявка, ще може да се ползва от първи юли безплатно в работни, почивни и празнични дни.

Община Стара Загора търси начин да реализира нова услуга - заместваща грижа.

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери места | Стара | средства | увреждания | община Стара Загора | закупи нови микробуси | нуждите на хора с увреждания | бусът, в който се качи Георги

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори