В Стара Загора обсъдиха нов модел за интегрирана детска здравна грижа за близо 70 милиона лева

Представената Концепция за интегрирани териториални инвестиции представлява комбинация от 24 проектни идеи, разработени и представени от 18 общини в партньорство с различни заинтересовани страни – университети, НПО, училища, търговски компании и публични институции, както и Министерство на здравеопазването. Общините партньори се намират на територията на 4-те области Бургас, Стара Загора, Сливен и Ямбол - Югоизточния регион за развитие.

 16.04.2024 12:59
В Стара Загора обсъдиха нов модел за интегрирана детска здравна грижа за близо 70 милиона лева

На публично обсъждане днес по Концепция за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/ се представиха проектни идеи, по които предстои да бъдат изпълнявани проекти за над 70 милиона лева.

Представената Концепция за интегрирани териториални инвестиции представлява комбинация от 24 проектни идеи, разработени и представени от 18 общини в партньорство с различни заинтересовани страни – университети, НПО, училища, търговски компании и публични институции, както и Министерство на здравеопазването. Общините партньори се намират на територията на 4-те области Бургас, Стара Загора, Сливен и Ямбол - Югоизточния регион за развитие.

Първата проектна идея на Община Стара Загора, финансирана по програма „Развитие на регионите“ е с индикативен бюджет: 52 милиона лева. Тя включва укрепване капацитета и възможностите за комплексна медицинска грижа в педиатрични отделения/клиники на УМБАЛ Стара Загора. Осигуряване на мерки за енергийна ефективност, зелена градска инфраструктура. Внедряване на интегрирана информационна система за електронно детско и училищно здравеопазване „Joystick Kids Healthcare“. Изграждане на интегрирана информационна система между областните и общинските лечебни заведения с телемедицина за осъществяване на консултативна дейност от лечебното заведение.

С индикативен бюджет от 19,5 милиона лева е проектната идея за обособяване на  Академичен център за продължаващо обучение със симулационен център – Тракийски университет Стара Загора. Осигуряване на мултифункционална учебна база за обучение на лекари и специалисти по здравни грижи (лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, кинезитерапевти, рентгенови лаборанти) за нуждите на педиатричната помощ.

Настоящата концепция за ИТИ обединява – 18 общини (Стара Загора, Казанлък), 9 държавни и общински болници (УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ АД), висши и средни училища (Тракийски университет), фирми, НПО, иновативни центрове и Министерството на здравеопазването - за използване на техния потенциал и ресурси за създаване на нов модел за интегрирана здравна грижа за деца и постигане на качествена, модерна, навременна и достъпна здравна грижа, фокусирана върху децата от Югоизточния регион.

Партньори на Община Стара Загора в проектните идеи са УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и Тракийски университет – Стара Загора.

„Това е важен проект за нашата община, и за региона като цяло. Той ни дава шанс да се изгради съвременна и модерна инфраструктура, за да имаме съответно качествено и кадрово обезпечение в детското здравеопазване. С него ще се постави едно добро ново начало", посочи Надежда Чакърова, заместник-кмет "Образование и младежки дейности" в Община Стара Загора. 

„Това, за което всички мечтаем е детското здраве и здравеопазване да са на европейско ниво“, подчерта зам.-кметът Павлина Делчева. 

На срещата присъстваха директорът на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев, заместник-ректорът по проектната дейност на Тракийски университет д-р Емил Славов, заместник-кметът на Община Стара Загора „Култура и туризъм“ Милена Желева, общински съветници и експерти.

По време на обсъждането бяха отправени конкретни предложения. 

Доц. д-р Емил Славов, подкрепен от колегата си Бончо Григоров препоръчиха в концепцията да бъдат приоритет и генетичните анализи и тестове.  

Д-р Генка Пейчева, председател на РКЛ - Стара Загора акцентира върху нуждата от спешен детски кабинет, който да работи денонощно.

Проф. д-р Красимира Калинова, д. м. ръководител на Клиниката по Детска хирургия към УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" алармира за необходимостта от кадри и детски специалисти.  "Симулационния център, който е предвиден за Стара Загора е абсолютно необходим, защото хората, които работят с деца, трябва да разполагат със съвременна апаратура", каза още проф. Калинова, като допълни, че в клиниката се използва телемедицина.

"Сградата, където е разположена детската клиника е от 1958 г. Това налага изграждането на друга специализирана сграда, която е залегнала в настоящата концепция. Тя трябва да е функционално обвързана и чисто стратегически трябва да осигурява необходимост от пространство и оборудване, в което да се извършва съответната диагностика и лечение", коментира проф. д-р Йовчо Йовчев.  "Смея да твърдя, че в настоящия момент УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Педиатрична клиника разполага с 13 специалисти, от които 9 са с по две специалности. Консултативната помощ на територията на област Стара Загора, включително Сливен, Ямбол и Бургас е осигурена при необходимост. Трябва да бъдат заложени млади кадри, които през годините да бъдат изградени в съответните направления на медицински специалности да извършват съответната включително генетично базирана медицина", допълни изп.-директор на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович".

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери Стара Загора | работят | обсъдиха нов модел | интегрирана детска | здравна грижа

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори