Община Стара Загора спечели делото за монумента на Светите братя Кирил и Методий

Върховният административен съд потвърждава решението на Комисията за защита на конкуренцията.

 10.05.2024 09:18
Община Стара Загора спечели делото за монумента на Светите братя Кирил и Методий

Общинска администрация спечели делото пред Върховен административен съд за изграждане на монумент на Светите братя Кирил и Методий. До него се стигна след обжалване на резултата от проведения конкурс от един от участниците с проект, останал на четвърто място. ВАС потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ за неоснователни възражения.

Конкурсът бе проведен през юни 2023 г., а 7 – членна комисия разгледа и даде оценка на постъпилите проекти. Локацията, на която ще бъде изграден монументът, а именно парк „Св. Игнатий Старозагорски“, бе избрана от Съюза на българските архитекти и Камарата на архитектите в България. Целта е да бъде изграден паметник, увековечаващ личностите, делото и приноса на светите братя Кирил и Методий - духовни покровители на Европа. Решението за изграждане на монумент „В основата е словото“ бе взето по време на заседание на Общински съвет Стара Загора през 2022 г.

На пресконференция през миналата година, победителят в конкурса даде подробности за реалния мащаб на проекта си - фигурите ще бъдат с височина 4 метра без постаментите. Те са максимално обобщени, като акцентът пада върху лицата и ръцете им. Най-високата част ще бъде 6 метра – това е най-високата арка. Колоната в средата на монумента съдържа двете азбуки, със свободно разпределени издълбани букви.

Предстои да бъдат наградени, според решението на Общински съвет, класиралите се на 1, 2 и 3 място проекти - съответно 5 хил. лева, 3 хил. лева и 2 хил. лева. Ще бъде възложена обществена поръчка за изпълнението на избрания проект с договаряне без предварително Обявление, по реда на Закона на обществените поръчки.

Според Законите  за културното наследство и устройство на територията, победителят Наско Настев и екипът му предстои да представят проекта пред Експертен съвет по изобразително изкуство към Министерството на културата.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери лева | съвет | решението | Братя | делото | Кирил

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори