Общински съветници от "Народен съюз" в Стара Загора настояват да се преразгледат

 10.05.2022 13:33
Общински съветници от "Народен съюз" в Стара Загора настояват да се преразгледат

Да се преразгледа работата на администрацията по отношение на процедурите за издаване на редица документи настояват общинските съветници от "Народен съюз" в Стара Загора.

Да се направи пълен преглед на всички заявления и те да бъдат актуализирани, както и съпътстващите документи, които се изискват, за да бъдат улеснени граждани и фирми

Всичко, което може да се тълкува да е в полза на гражданите, защото това ще направи Стара Загора привлекателна за живеене и инвестиции.

По темата сме алармирали администрацията още през миналата година. орг

Повод е сигнали от граждани и инвеститори, които среща при различни процедури в администрацията, голяма част от оплакванията са в строително направление - искане на докуменнти от страна на администрацията, без да има правно основание, изискване на документи, които се издават от самата администрация и др.

"Няма логика да се чака, да подава заявление за подобен документ, да плаща такса ,да чака срок, за да получи документ, който трябва даприложи през две стаи на същия етаж. Би следвало всичко това да става с едно щракване на клавиатурата, ако бъдат създадени необходимите електронни регистри, да не натоварваме хората и инвеститорите с подобни ангажименти и разходи.

Тази наша позиция е от много време настояваме за спешна промяна в тази посока. Подобна е ситуацията в част от услугите в "Гражданско състояние" .

Има случаи, в които починали хора получават съобщеине за неплатени данъци. Защо скицата, издадена от службата по кадастър е безсрочна, а тази, която издава община Стара Загора е със срок 6 месеца, даде пример Динева.

Ако е нужно удостоверение за търпимост на сградата, като подадеш документи ти изискват да представиш нотариално заверена декларация, коя година е строена сградата, при положение, че прилагаш нотариален акт, в който пише. Не знам дали има законово изискване за това, но ако има, това трябва да се промени, защото е безумно. Много хора казват: "Законите са калпави и точно заради това дават възможност за различно тълкуване. Смятаме, че трябва да има еднакъв подход към всички хора, за всяка една процедура да е ясно какви документи са нужни и какво да приложиш. Така ще се промени начина на работа на администрацията и по който хората си вършат работта

Да бъде направена среща между кмета на Община Стара Загора, служители на администрацията и представители на EVN относно изискването на редица становища и документи, които изисква Общината от EVN.

При направен проект за поставяне на фотоволтаици и при положение, че тази сграда е присъединена и плащаш ток, искат ти удостоверение или становище от EVN, чака се два месеца и се плаща такса.Не всичко зависи от Общината, но ние сме хората, които трябва да бием камбаната и да тръгнем да търсим начин дори и за законодателни промени. Такъв е примерът с приетите на първо четене промени в Закона за енеркетиката. Затова говорихме преди година.

Докато минеш всички процедури, скицата е изтекла, това е един омагьосан кръг.


 

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери администрацията

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори