Освещават храм „Св. Димитър“ в село Пряпорец

Инициативният комитет за изграждането му е създаден през месец октомври 2013 година.

 13.05.2022 17:41
Освещават храм „Св. Димитър“ в село Пряпорец

Старозагорският митрополит Киприан ще освети утре от 11 часа новопостроения храм „Св. Димитър" в село Пряпорец.

Инициативният комитет за изграждането му е създаден през месец октомври 2013 година. В последствие се сформира и църковно настоятелство с председател свещеноиконом Иван Катранджиев (починал 2017 г.).

За изграждането на храма се избира терен, с обща площ 2170 кв.м., част от които са дарени на Старозагорска митрополия от Община Стара Загора. Строителните работи започват на 17 август 2016 година със събраните до този момент парични дарения.

За две години, благодарение на дарителите арх. Петър Влахов, Христо Тодоров, Стефан Димитров, д-р Владимир Желев, Таньо Гюхпалов, д-р Евгени Христозов, Михаил Боиндурков, Румен Захариев, Валентин Вълков, Петко Балабанов и Теодор Тодоров и спомоществователи от селото и околията, църквата е изградена, а сградата е въведена в експлоатация. С дарение на „Мини Марица-Изток" ЕАД е доставен и монтиран иконостасът на храма, изработен от Димитрий Бобев от гр. Габрово. За председател на Църковното настоятелство е назначен свещеноиконом Живко Желев, който се заема с довършителните работи и обзавежда храма с необходимата богослужебна утвар.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | храма | изграждането

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори