Отборът на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ първенец в патриотична викторина

Старозагорски ученици се състезаваха в патриотична викторина

 06.03.2019 09:14
Отборът на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ първенец в патриотична викторина

Междуучилищна викторина „1000 причини да се гордеем, че сме българи“  по повод Националния празник Трети март се проведе в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Тя е организирана от Младите омбудсмани Бетина Радева и Калоян Максимов и е под патронажа на общинския омбудсман Надежда Чакърова.

Гости на събитието бяха Иванка Сотирова, зам.кмет на Община Стара Загора, общинският омбудсман Надежда Чакърова, началникът на Регионално управление на образованието Татяна Димитрова, Милена Колева, председател на Районен съд Стара Загора, директори на училища, учители и ученици.

В състезанието участваха осем отбора от осем училища в Стара Загора: Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан; Профилирана природо-математическа гимназия  „Гео Милев”; Професионална гимназия по строителство и геодезия „Лубор Байер”; Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня”; Професионална гимназия по строителство и дървообработване „Недьо Ранчев”; Средно училище „Иван Вазов”; Средно училище „Максим Горки” и Средно училище “Васил Левски”. Отборите бяха съставени от по пет ученици от 9 до 11 клас.

„Темата на викторината е много актуална, много предизвикателна. Трябва да сме горди, че сме българи, че Стара Загора е нашият град. Моята надежда е, че днес Вие ще покажете знания. Очакваме да съпреживявате даденостите на днешното време и да ги остойностявате“, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Викторината включваше общо 12 въпроса-7 от различни области, 3 музикални, 1 от българското кино и 1 пъзел със забележителност от Старозагорска област.

Авторитетно жури в състав: Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей, Георги Туртуриков, правен съветник на общинския омбудсман и Петър Желязков, издател на книгата „1000 причини да се гордеем, че сме българи“, оценяваше отговорите.

Учениците показаха сериозни познания в различни области и за различни личности като Веселина Кацарова, Кольо Фичето, Ил Браун, желязната църква „Свети Стефан“. По-сложи бяха музикалните загадки с част от текстовете на песни.

След оспорвана надпревара първото място се класира отборът на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, след тях се наредиха представителите на СУ „Максим Горки“, а до третото място стигна отборът на СУ „Васил Левски“.

Всички участници получиха награди-комплект книги свързани с българската история и литература.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери училище | ученици | българи

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори