Помощ! Жертва съм на измама!

Как действат телефонните измамници

 13.02.2019 10:41
Помощ! Жертва съм на измама!

През последните години телефонните измами се превърнаха в доста доходоносен бизнес. Няма визуална връзка между извършителя и пострадалия. Връзка с потърпевшия има само „мулето”, което е изпратено да вземе парите. Телефонните измамници владеят до съвършенство изкуството да манипулират и заблуждават жертвата си. Звънят често или я задържат за дълго време на телефона, за да няма възможност да се свърже с близките си или да сигнализира на телефон 112.

Жертвите са избирани на случаен принцип или се търси контакт с лица, които имат публикувани обяви за покупко-продажба на имоти, автомобили. Освен това ако личните ни данни не са добре защитени, може да се ползват от извършителите - от бележки за различни сметки до избирателни списъци.

В повечето случаи пострадалите са възрастни хора, тъй като са по-лесните жертви. Напоследък обаче възрастовата граница пада – жертвите може и да са по-млади, а не са малко и случаите на измамени деца.

Въпреки кампаниите на полицията, раздаването на листовки, предупрежденията, хората продължават да се лъжат и да хвърлят парите си през терасата.

Ето и кои са най-често използваните схеми:

„СЪДЕЙСТВИЕ НА ПОЛИЦИЯТА ЗА ЗАДЪРЖАНЕ НА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ“

На стационарния Ви телефон се обажда мъж, който заявява, че е служител на полицията (обикновено се представя за началник). Информира Ви, че в момента тече полицейска операция за задържане на телефонни измамници и иска съдействието Ви (възможно е да каже, че точно Вие сте „набелязан“ от измамниците). Предоставя „собствения си GSM телефонен номер“ за контакт. Обяснява, че измамниците ще Ви се обадят по телефона и ще поискат да дадете голяма сума пари. Иска да изпълните желанията им и дава указания да хвърлите парите, които са ви поискали през терасата или прозореца на жилището си (да ги пакетирате и да ги оставите на определено място), след което полицията ще задържи извършителите с веществените доказателства. По-късно сумата ще ви бъде върната в полицейското управление. Ако откажете, може да последват заплахи за наказателно преследване, затова че не сте съдействали. В случай, че изпълните указанията и хвърлите сума пари, тя се взема от непознат човек и контактът с Вас се прекратява. „КАПАРО ЗА

"ЗАКУПУВАНЕ НА КЛИМАТИЦИ ИЛИ РАДИАТОРИ“

На стационарния ви телефон се обажда мъж, който се представя за Ваш близък или роднина. Същият заявява, че извършва сделка за закупуване на климатици или радиатори (в зависимост от сезона) и е необходимо техниката спешно да бъде капарирана. Моли за съдействие, защото в момента е възпрепятстван, а ако не се плати капарото сделката ще пропадне и той ще изгуби голяма сума пари. Казва, че ще Ви се обади служител на фирмата, от която ще бъде закупена техниката, с когото да се разберете за начина на предаване на исканата парична сума. Малко по-късно получавате обаждане от човек, който се представя за служител на голяма търговска верига, обяснява, че ще изпрати човек със служебен автомобил да вземе капарото и иска да продиктувате точния си адрес и личните си данни. След предаване на парите на мнимия представител на търговската фирма, контактът с вас се прекратява.

„СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ”

На стационарния Ви телефон се чува плачещ глас, след него мъж се представя за лекар и Ви съобщава, че ваш близък е пострадал и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума. Обяснява Ви се, че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания. Мнимият лекар не прекъснато говори, не Ви оставя да задавате много въпроси и не Ви дава възможност да затворите телефона. Следва бърза уговорка да предадете на санитар парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който се представя за санитар, много бързо отнема от ръцете Ви приготвената сума, а понякога дори Ви дава да говорите по мобилния му телефон с „лекаря”, за да Ви увери, че на него трябва да предадете парите.

 „ПЕЧАЛБА ОТ ТОМБОЛА ИЛИ ТЕЛЕВИЗИОННА ИГРА”

На мобилния Ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен телефонен оператор или служител на голяма търговска верига. Информира Ви, че сте спечелили от томбола голяма парична или предметна награда (мобилен телефонен апарат, телевизор, лаптоп, пералня и др.). За да получите печалбата, трябва да закупите ваучери за предплатена услуга на мобилен телефонен оператор и да издиктувате кодовете им за активиране. След като закупите ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране, контактите с Вас се прекратяват. Не збравяйте, че са възмовни различни вариации на описаните схеми!

КАК ДА РЕАГИРАТЕ:

1. Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно), но по възможност от друг телефонен апарат, а не от апарата, на който са се обадили измамниците – ако не е прекъсната връзката от предишния разговор, при набиране на нов номер, отново ще се свържете с тях.

2. Не съобщавайте лични данни (име, ЕГН, адрес) или номера на банкови сметки.

3. Свържете се с близките си. Ако в момента нямате връзка с тях, се посъветвайте със съседи, на които имате доверие.

4. Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка на непознати хора, без значение за какви се представят.

5. Не се съгласявайте да хвърляте парични суми или златни накити от жилището си или да ги оставяте на места без надзор.

6. Не се съгласявайте да теглите спестяванията си от банки, в които са депозирани, по искане на непознати лица, дори да се представят за служители на полицията, на лечебни заведения или на други институции.

7. Поискайте да се срещнете лично с човека, който се представя по телефона за полицейски служител и иска от Вас да хвърляте пари или да оставяте пари на места без надзор. Измамниците избягват лични срещи, за да не могат да бъдат разпознати. Полицейските служители от охранителна полиция са униформени, а служителите от криминална полиция се легитимират със служебна карта и полицейски знак.

8. От полицията препоръчват да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят.

9. Служителите на полицията по никакъв повод няма да поискат от Вас да хвърляте парични суми или ценности от жилището си или да ги оставяте на места без надзор. Ако въпреки предпазните мерки станете жертва на измама по описаните схеми, незабавно се обадете на тел. 112 или отидете лично до най-близкото полицейско управление!

Схемите на телефонните измами могат да бъдат и малко по-различни:

- Претърпяна злополука с асансьор, поради което се налага спешна операция;

- Претърпян инцидент с компютър, вследствие на което има получени изгаряния по лицето и тялото и е необходимо да бъдат извършени спешни животоспасяващи медицински интервенции;

- Заболяване от свински грип на роднина, поради което се налага да бъдат поставени скъпоструващи инжекции;

- Паднала козирка на сграда, вследствие на което има затиснат роднина и се налага спешна операция за спасяване на живота му, като е необходима определена сума пари;

- Гръмнала газова бутилка, вследствие на което е възникнал пожар и има пострадал близък с определен процент изгаряния, като за предстоящите операции е необходима определена сума пари;

- Заболяване от ебола /или друго заболяване/ на роднина, поради което се налага да бъдат поставени скъпоструващи инжекции;

-Изгаряния получени от токов удар, вследствие на което е необходимо извършване на скъпоструваща операция, което налага транспортирането с хеликоптер;

- Обаждане от „служител“, представящ се от енергото или ВиК, който съобщава за проблем с партидата за тока, с електромера или водомера. Започва да Ви разпитва за лични данни, точен адрес и друга информация уж свързана с работата му. След като вече разполага с информация за Вас следва друго обаждане, което може да продължи по някоя от вече описаните по-горе схеми.

Измамниците използват изключително добри комуникативни и манипулативни техники, които им позволяват за много кратко време да извлекат нужната информация, разчитайки на първоначалния шок и повишаването на нивото на тревожността в жертвата.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери бъдат | голяма | пари | полицията | парите | телефон | представя | служител | телефонен | сума

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори