Пореден протест на здравните работници в Стара Загора

На 15 май от 14:00 часа пред Министерския съвет ще се проведе поредният национален протест

 24.04.2019 18:20
Пореден протест на здравните работници в Стара Загора

На пореден протест излязоха медицинските специалисти от Стара Загора. Причината е, че не вярват на обещанията за увеличение на заплатите и че отпуснатите средства ще достигнат до тях.

За да подкрепят старозагорските си колеги в протеста се включиха специалисти по здравни грижи от Казанлък, Сливен, Крумовград, Златоград, Кърджали и София, както и медицински специалисти от детски градини и училища. За да подкрепи протеста в Стара Загора пристигна и националният омбудсман Мая Манолова.

протест

“Системата има нужда от реформа и от дългосрочни мерки. Министърът на здравеопазването трябва да осъзнае, че тази агония трябва да спре. Медицинските специалисти са хората, на които поверяваме най-ценното си – здравето. Нашето здраве, здравето на нашите деца и близки“, каза Манолова.

На 15 май от 14:00 часа пред Министерския съвет ще се проведе поредният национален протест.

протест

„Нека жълтите павета да побелеят и да покажем, че няма да спрем докато не се промени системата. Крайно време е болниците да започнат да функционират качествено. Протестите не са само за нас – медицинските работници, реформа трябва да има заради всички пациенти и потребители на здравни грижи”, призова един от организаторите на националните протести  Мая Илиева. 

протест

Исканията на медицинските специалисти са :

1. Без търговски дружества в здравеопазването.

2. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната.

3. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността).

4. Връщане на медицинските стандарти.

5. Нощен труд – /почасово заплащане/, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година.6. КТД на национално ниво задължителен за всички структури в здравеопазването.

7. Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.

8. Промяна в категорията труд

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | трябва | протест | здравеопазването | грижи | здравни | специалисти | медицинските

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори