Почит: Паметна плоча на Хаджи Никола Георгиев в Хан Аспарухово

Хаджи Никола Георгиев е първият местен предприемач и дарител

 14.09.2017 14:56
Почит: Паметна плоча на Хаджи Никола Георгиев в Хан Аспарухово

С паметна плоча жителите на старозагорското село Хан Аспарухово почетоха паметта на Хаджи Никола Георгиев - първия местен предприемач и дарител. По този начин бяха отбелязани и 160 години от рождението му.

„Благодарение на спомените и благодарността на хората от селото бе създадена инициативна група, която се погрижи за събирането на средства, за да почетем делото и паметта на дядо Хаджи Никола”, каза кметът на Хан Аспарухово Петър Петров.

„Прекланяме се пред този велик за нас българин, предприемач, дарител и строител на селото ни. Негова заслуга е преминаването на жп линията тук и създаването на товаро-разтоварителна гара, осъзнавайки, че общественият транспорт е жизненоважен за развитието на населените места. Искрено се радвам, че днес ние продължаваме да стопанисваме дареното от него. Радвам се, че по неговия път вървят още много хора, които помагат от сърце на Хан Аспарухово“,  допълни кметът.

Хаджи Никола Атанасов Георгиев умира на 10 март 1923 година, оставяйки в полза на селото имоти и парични средства, с които да бъде подпомогнати местното училище, църква и обществен живот.

Гости на събитието бяха председателят на Общински съвет Стара Загора Таньо Брайков и общинският съветник, който отговаря за селото – Радослав Танев.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Хан Аспарухово | предприемач | паметна плоча | Хаджи Никола Георгиев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори