Проверяват собственици на кучета за документи

Таксата за домашно куче в Стара Загора се заплаща до 31 март

 29.01.2019 08:43
Проверяват собственици на кучета за документи

До 31 март е срокът за заплащане на таксата за домашно куче в Стара Загора. Размерът ѝ е 24 лева, а събраните средства отиват за дейности за намаляване на популацията на бездомните животни в общината.

В тримесечен срок от датата на придобиване на куче е необходимо собственикът да подаде  декларация в общината по постоянен адрес - седалище за регистрация, за което се издава административен паспорт по образец. От администрацията напомнят, че при невнесена такса се начислява лихва. При промяна на декларираните обстоятелства (продажба, смърт или промяна на местоживеене), собственикът е длъжен в 14-дневен срок да уведоми за това, като подава нова декларация.

За домашен любимец, който има поставен микрочип, не се дължи налог през първата година от регистрирането му. Такса не дължат още – кастрираните, ловните, помощните, служебните (в организации на бюджетна издръжка), както и кучетата, използвани от БЧК. Освобождаването се отразява в административния паспорт. Собствениците на домашни любимци е редно да носят документа за заплатената такса и регистрацията на животното, когато го разхождат, казват инспекторите, които проверяват местата за разходки на четириноги.

От администрацията напомнят още, че е забранено малолетни деца да разхождат кучета от едри породи. Поводът му трябва да не е по-дълъг от 2 метра, а при агресивно животно – намордникът е задължителен. Ангажимент на стопаните е още и да почистват след любимеца си.

От инспектората подчертават, че не се допуска разходка на домашни кучета в дворовете на детски ясли, градини, спортни площадки и училища, както и на здравни заведения и заведения за социални грижи. Нарушителите биват санкционирани, а глобите са от 20 до 1000 лева, в зависимост от констатираното нарушение. Зачестяват проверките по сигнали на граждани за недобросъвестно отношение към животни и неспазване на приетите административни разпоредби.

За игра на домашните любимци са обособени специални градинки, в които те могат да тичат свободно. Такива има във всички квартали на Стара Загора, както и в големите паркове.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | такса | домашни кучета

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори