Протест: Природозащитници срещу ферма за норки в Стара Загора.

От две години институциите си затварят очите за нередностите в тази ферма и отказват информация за начина, по който се отглеждат и убиват животните там.

 24.08.2017 11:43
Протест: Природозащитници срещу ферма за норки в Стара Загора.

Природозащитници ще се съберат в 11.30 ч пред Министерството на замеделието. Причината за недоволството е проект на Министерството на земеделието за промени в Наредбата за условията за отглеждане на дивеч. В нея се предлага да отпаднат всички текстове, които създават проблем за дейността на фермата за норки в Стара Загора, твърдят природозащитниците. Според тях повече от две години институциите си затварят очите за нередностите в тази ферма и отказват информация за начина, по който се отглеждат и убиват животните там. Ако наредбата бъде приета, ще доведе до увеличаване на екологичния риск за околната среда и здравето на хората в региона вследствие отглеждането на инвазивен вид, какъвто е американската норка. България ще се превърне в една от малкото страни в Европа, в които този нехуманен бизнес ще се развива, категорични са протестиращите.
Първият голям протест се вдигна още през 2015 г. В Интернет се появи петиция срещу изграждането на фермата. Тогава стана ясно, че във фермата живеят 10 000 норки, а идеята на инвеститора е те да станат 400 000. Според последните данни една норка се купува за 90 евро.
У нас едно от последните  предприятия за отглеждане на норки бе край Перущица, област Пловдив. Норки се отглеждат и в много други Европейски държави, но става ясно, че в природата на Европа норката е застрашен от изчезване вид.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери фермата | отглеждат | норки | ферма

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори