Протест и в Стара Загора срещу Националната стратегия за детето

Протестът ще се проведе пред Регионална дирекция "Социално подпомагане"

 22.04.2019 09:59
Протест и в Стара Загора срещу Националната стратегия за детето

В 18:00 часа тази вечер в Стара Загора се организира протест срещу Националната стратегия за детето. Документът все още е в процес на обсъждане и няма правна стойност, но според организатора на протеста Ива Ангелкова поставя рамки, които нарушават семейните права и ценности.

Протестът ще се проведе пред Регионална дирекция "Социално подпомагане" - Стара Загора.

Проектът на НСД е разработен в съответствие с целите и основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето, а именно: недопускане на дискриминация; най-добрите интереси на детето; право на живот, оцеляване и развитие и право на детето да бъде чуто и неговото мнение да бъде взето предвид.

„Всяко дете в България, на всеки етап от детството си, живее и развива своя потенциал в интегрирана здравословна, сигурна и насърчаваща развитието му среда, която гарантира неговите права и благосъстояние, при осигурена подкрепа на родителите и на професионалистите, които полагат грижа за децата“. Това е едно от нещата, заложени в документа.

„Стратегията осигурява контрол над родителите. Те са постоянно заплашени с отнемане на децата им под заплаха от бедност, неправилно възпитание, избрано  различно от държавно разпоредената клинична пътека лечение, отказ от  ранна институционализация. Процедурите за разглеждане на сигнал са  нелепи и предполагат своеволия и злоупотреби. Какви мерки за закрила  да се вземат (дали едно дете да се отнеме), ще се решава веднага – в  момента на постъпването на сигнал. Преди да се събере и  анализира каквато и да било информация по случая. Стратегията  предлага следенето на всички - деца и възрастни и събирането на  огромен обем информация за личния и семеен живот на всеки човек - от  детството му до края на живота му, включително свободното му време и  почивките му, коментира Ива Ангелкова.

"Ние сме отговорни родители и не желаем възпитанието на децата ни да се определя от закони, а не от семейните ценности. Ако детето ми иска да си направи обеца на носа, а аз не съм съгласна и забраня, това означава ли, че избора на детето е пренебрегнат и държавата трябва да вземе детето? ", каза още организаторът на протеста в Стара Загора.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Децата | Стара | Загора | детето

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори