Профилактика: Над 50 деца се възползваха от безплатните преглеги на очите

Голяма част от прегледаните деца се оказаха с рефракционни аномалии – най-вече късогледство и далекогледство

 14.09.2017 16:28
Профилактика: Над 50 деца се възползваха от безплатните преглеги на очите

Близо 50 деца преминаха през безплатни профилактични прегледи на зрението в Болница „Тракия“ преди първия учебен ден. Част от тях бяха доведени от родителите им без да имат зрителни оплаквания, защото смисълът на подобен скрининг е да провери за наличието на проблем с очите, дори детето да няма оплаквания, обясни инициаторът на кампанията д-р Валентин Христозов, който е завеждащ на офталмологично отделение в болницата.

В продължение на 2 дни той и д-р Иван Нейчев от екипа на отделението преглеждаха децата. Голяма част от прегледаните деца се оказаха с рефракционни аномалии – най-вече късогледство и далекогледство. Дали трябва да носят очила или не ще се разбере след един по-обстоен преглед, който изисква разширяване на зениците, обясни д-р Христозов.

Прегледаните малки пациенти по време на кампанията бяха на възраст от 6 до 14 години. Повечето от тях признаха, че прекаляват с взирането в дисплеите на различни електронни устройства – телефони, таблети, телевизори.

„Това неизбежно дава отражение върху зрението както на децата, така и на възрастните“, посочи д-р Христозов. Човек е бил създаден, за да гледа предимно надалеч, но днес работата на компютър го принуждава през повечето време да се взира наблизо. По този начин човек натоварва прекомерно мускулите на очите, при по-продължителна работа с дисплей се получава своеобразно свиване на очите навътре, което допълнително ги натоварва. Затова на всеки час трябва да си даваме 10-15 минути почивка. Правилната стойка в час, писането и четенето на 25-30 см разстояние между тетрадката и очите, доброто осветление също са сред елементите, които пазят зрението на детето, обясниха офталмолозите.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Стаж stz24.com


Маркери деца | безплатни прегледи | зрение

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори