Регионалният иновационен център ще даде възможност за персонализирано лечение

Предвижда се центърът да бъде изграден на територията на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в града на липите, а апаратурата разположена в отделни помещения.

 16.01.2020 14:21
Регионалният иновационен център ще даде възможност за персонализирано лечение

Регионалният иновационен център, който УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ има намерение да изгради представлява въвеждане на техники и апаратура, която дава възможност за преминаване от стандартизирано към персонализирано  лечение. Това обясни за stz24.com изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев, който описа подробно какво ще представлява и какви са ползите.

Както вече е известно, на извънредно заседание на Общинския съвет вчера, съветниците единодушно подкрепиха предложението, внесено от кмета Живко Тодоров, с което бе дадено съгласие община Стара Загора да участва в учредяване на сдружение. Чрез него до 20 януари ще може да се кандидатства с проектно предложение за създаване на Регионален иновационен център.  

Необходимост и възможности

„В момента голяма част от лечението на социално значимите заболявания се провежда на базата на натрупан опит и проведени обем анализи, които казват, че пациент с определена диагноза се лекува с определени медикаменти и дозировка. В областта на онкологията това се извършва по определени протоколи. В последните години се появиха много скъпи молекули,  които се добавиха като част от това лечение, но ние нямаме на територията на страната апаратура, която да казва: „това лечение при този пациент с този медикамент ще бъде ефективно. В определени европейски и световни центрове, където се пишат правилата за лечение, това индивидуализиране на приложението на медикаменти го има. Предложението за изграждането на центъра включва въвеждане на апарати, които скъсяват времето на лечение и които дават възможност да анализираме всяка една тъкан, която е получена от пациента, затова дали тя ще се повлияе от приложението на скъпи лекарства.

По време на операция онкологичните пациенти претърпяват отстраняване на орган в здрави граници. 32% от тези здрави граници на по-късен етап се откриват туморни клетки. Няма как по време на операцията да видим дали има туморни клетки на голямо разстояние разположени от тумора. При тези пациенти се въвежда  интраоперативна лъчетерапия. Тя има за цел тези туморни клетки , които са на далечно отстояние от самия онкологичен процес да бъдат облъчени по време на операцията, да се намали риска отново туморът да се получи на това място и в същото време този пациент да не получи лъчетерапия в следоперативния период. Тогава нещата като лечение добиват съответния съвременен подход и се съкращава пътят на лечение на този болен“.

Мястото, на което ще се намира центърът

"Центърът ще бъде изграден на територията на болницата. В определени помещения ще бъдат монтирани съответните апарати и тяхното използване ще се извършва върху пациенти, които имат нужда от това. Действието на програмата е 3 години. За това време трябва да се проведат процедури за доставка на апаратура, обучение на кадри и накрая от цялата дейност трябва да излезе обобщение на всички видове резултати, които са направени като изследване и лечение на пациентите и да се каже :„Да , ние искаме или правим предложение за промяна на лечения на тези и тези заболявания, върху които сме работили“..

Хубавата част е, че ако изградим този център, нашите резултатите заедно с тези на други два водещи европейски центъра стават общи и базата, върху която работещите в центъра с екипите от европейските центрове ще направят предложения, е съвсем съизмерима с европейските постижения в тази част на науката“, категоричен е проф. Йовчев.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери време | част | център | центъра | апаратура | лечение | тези | определени | пациент | туморни | Регионален иновационен център

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори