Сдружение "Брат за брата" в Стара Загора ще проведе шествие

Сборният пункт е СУ "Васил Левски" в 9:30 часа. Шествието ще бъде до паметника "Защитниците на Стара Загора" в градската градина, където ще бъде поднесен венец.

 06.09.2023 08:48
Сдружение "Брат за брата" в Стара Загора ще проведе шествие

Сдружение "Брат за брата" в Стара Загора ще отбележи Съединението с шествие. 

Сборният пункт е СУ "Васил Левски" в 9:30 часа. Шествието ще бъде до паметника "Защитниците на Стара Загора" в градската градина, където ще бъде поднесен венец.

Ето какво пишат от "Брат за брата":

Да помним историята си и да я предаваме на своите деца е наш дълг! Заповядайте заедно с децата си да честваме Съединението на България с шествие и поднасяне на венци !Очакваме ви 9:30 пред СОУ”Васил Левски”(на главната) ,всички са добре дошли. В Единението е силата!!! Това, което символизира юмрукът. Цялост, единство и сила. Ние от Брат За Брата Стара Загора ще ви посветим нещо, което не всеки знае, а трябва. В основата на съединението на България на 6-ти септември 1885г., участват няколко старозагорци. Смели дипломати и бунтари. През февруари 1885 г. в град Пловдив е създадена БТЦРК (Български таен централен революционен комитет) начело със Захари Стоянов. В него вземат участие и старозагорците Иван Стоянович (Аджелето) и Илия Куртев. Кметът на Стара Загора в онези времена Димитър Начев Косев (1847-1923) и съмишлениците му Сава Маринов и Христо Ваклинов основават Частен революционен комитет, който работи за съединението на княжество България и източна Румелия с всички сили. Кметът Начев подава оставка доброволно в началото на февруари 1885 и се посвещава на борбата за съединение на българските земи. Иван Стоянович, активен член на БТЦРК, съратник на Захари Стоянов пръв по телеграфа съобщава за съединението. На своя глава пръв пуска пощенски марки с герба на княжество България в присъединилите се територии. Създател е на първите в България телекомуникации за времето, телеграфи, радио, пощи и т н. Пръв в създаването на българската църква в Будапеща. Велик старозагорец. Илия Куртев е опълченец и обществен деец. След Сан Стефанският мирен договор се отдава на каузата за обединение на българските земи и народ. Основава комитети за каузата из цялата страна. Сава Маринов старозагорски делегат на БТЦРК е участник на събранието състояло се на 3.07.1885, когато е решено вдигането на въстание . Атанас Илиев (1852-1927) от 1878 до края на 1883 е секретар - началник на Преферекрурата в Стара Загора. След това е първият префект (градоначалник) на Стара Загора след Освобождението. На 6 септември по обяд той съобщава на старозагорци за акта в Пловдив и обявява съединението за факт. Тези старозагорци се включиха активно в една велика кауза, която днес отсъства от съзнанието на голяма част от българите, заслепени и подлъгани от всичко заобикалящо ги. Забравили що е кауза, що е единство, що е чест и достойнство и какво е чувството да се опълчиш. Истинският и правилен надпис и послание от онези времена е “В Единението е силата ” Единство! Нещото, което днес липсва. Да живее България!"

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | България | старозагорци | брат | Съединението | 1885 | БТЦРК

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори