Семейство пази тайните на пчеларството и произвежда мед за здраве

Фамилията произвежда мед и пчелни продукти повече от 15 години. Пчеларстват в регион Стара Загора и Казанлък "Освен разнообразие от видове мед, предлагаме и различни комбинации, в които сме смесили мед, прашец и млечице, което е прекрасен природен биостимулатор за сезона , подходящ за имунната система", разказва пред stz24.com Диана Червенкова.

 10.02.2024 17:11
Семейство пази тайните на пчеларството и произвежда мед за здраве

За семейство Червенкови 10 февруари е специален ден: хем честват Св. Харалапмий - Деня на пчеларя, хем е работен ден - предлагат продукцията си на фермерския и занаятчийски пазар КоренЯк в Стара Загора.

Фамилията произвежда мед и пчелни продукти повече от 15 години. Пчеларстват в регион Стара Загора и Казанлък.

"Освен разнообразие от видове мед, предлагаме и различни комбинации, в които сме смесили мед, прашец и млечице, което е прекрасен природен биостимулатор за сезона , подходящ за имунната система", разказва пред stz24.com Диана Червенкова.

Всъщност съпругът й поставя началото на семейния бизнес преди 25 години. Тя се включва по-късно, а в тайните на пчеларството са посветени вече и двете им дъщери.

Днес земеделските производители имат около 400-500 кошери. 

"Пчералстваме подвижно, гоним райони, където има паша и районите, в които има акация, после лавандула, кориандър, липа и др.", допълва Диана.

Споделя, че тя обича да се занимава с изработката на ръчно направени свещи от 100% восък, които се предлагат в различни форми.

"Имат огромно предимство пред тези, които са от парафин, тъй като парафинът се прави от отпадъците в петролната индустрия, при горене се отделят немалко вредни вещества, докато восъкът пречиства въздуха. Тези свещи са еко свещи и са много полезни", обяснява Диана.

Свещите са както в традиционни форми, така и в по-атрактивни и привличат погледите с кокетната си визия.

Фермерският и занаятчийски пазар КоренЯк в Стара Загора е едно от местата, на които Червенкови предлагат продукцията си. 

И в пчеларството има проблеми, но днес е празник и по-добре да не говорим за тях, категорична е Диана. 

"Медът е здраве, дар от бога. Пожелавам да са здрави и пчеларите, и пчеличките, за да има и пчелни продукти от тях", допълва тя.

Според народните традиции 10 февруари е ден на пчеларя, а силата на меда е открита от Св. Харалампий. Легендата разказва за страшните мъки, на които в тъмница е бил подложен светеца, за да се откаже от вярата си и да се отрече от нея. Божията ръка обаче излекувала раните му и той проповядвал правата вяра до смъртта си. В негова чест на деня му – 10 февруари – в църквата се освещава мед, за който се счита, че след това има божествена и изцеляваща лечебна сила. Медът е наистина свещен – ценен като злато и лекуващ редица заболявания, а ползите от работливите пчели за безброй.

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери семейство | Диана | Червенкова | пази тайните на пчеларството | произвежда мед за здраве

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори