29 години по-късно Стара Загора отново ще се любува на звездното небе под купола на планетариум

За да се сбъдне мечтата на старозагорци, през 2020 г. и 2021 г. по Национална програма на МОН са отпуснати средства в размер на 150 000 лева за закупуване на дигитален проектор и 270 000 лв за купол. Кметът Живко Тодоров приема възстановяването на Планетариума за своя лична кауза и през 2021 г. организира дарителска кампани за своя рожден ден, като тогава събира сумата от над 30 000 лева.

 14.12.2023 12:38
29 години по-късно Стара Загора отново ще се любува на звездното небе под купола на планетариум

Планетариум и кабинет „Космически пътешествия в пространството и времето" отвориха официално врати в Обсерваторията в Стара Загора. Така, след 29 години Астрономическа обсерватория "Юрий Гагарин", която се намира в сградата на ГПЧЕ "Ромен Ролан" отново разполага с Планатариум.

За да се сбъдне мечтата на старозагорци, през 2020 г. и 2021 г. по Национална програма на МОН са отпуснати средства в размер на 150 000 лева за закупуване на дигитален проектор и 270 000 лв за купол. Кметът Живко Тодоров приема възстановяването на Планетариума за своя лична  кауза и през 2021 г. организира дарителска кампани за своя рожден ден, като тогава събира сумата от над 30 000 лева.

Преди откриването Митрополит Киприан и старозагорски свещеници отслужиха водосвет в присъствието на министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева.

"За мен е огромна чест да присъствам на откриването на Планетариума и да участваме активно в неговото възстановяване. Бих искал да благодаря специално на един човек - Алексей Стоев, който изтърпя 29 години, за да дочака откриването. Целта на този Планетариум е да дава познание, да насърчава науката, развойната дейност", подчерта кметът Живко Тодоров. Той благодари на министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева за това, че подкрепя инициативите за Стара Загора.

"Предстоят важни трансформации на региона и в този смисъл разчитаме на министерството да подкрепи Стара Загора в това. Заедно ще работим инвестициите да дойдат в нашия град. Ще подкрепим всички инициативи на министерството, които са в посока на това младите хора да се развиват, да напредват с математиката, изкуствения интелект и иновациите, които новото време дава. Ключовата дума днес е, че сме заедно хора от различни политически групи, важното е, че заедно градим и правим нещо хубаво за поколенията", каза още кметът.

Министър Стойчева благодари също на Алексей Стоев, за това, че е успял да съхрани духа на науката и да утвърди създаването и продължаването на традицията, която България има в сферата на космическите технологии и апелира Стара Загора да се включи в учебните програми за иновативно образование. 

"Едно от първите наши действия бе да засилим участието на България в европейски мащаб като коопериращ член на европейската космическа агенция, така че с действията на нашия кабиент и министерството ние се включихме активно на европейско ниво в тези политики и действия. 44 проекта на стойност над 8 милиона евро са финансирани в последно време, което е показател за това, че има голям интерес от индустрия, бизнес и хората в България да участват в съревнование и да покоряват с нови научни постижения", посочи министърът на иновациите и растежа. 

По думите й още едно значимо постижение е подписването на споразумение между България и НАСА. "Ние сме 32-та държава, която се включи в споразумението "Артемида" и това ни поставя сред страните, които са новатори в космическите технологии", допълни министърът.

Ще продължаваме да сме стожер на научното знание, обеща д-р Алексей Стоев, директор на Център за подкрепа на личностно развитие - "Астрономическа обсерватория Юрий Гагарин", който благодари поименно на всички, които са подпомогнали за възстановяването на Планетариума.

"Надявам се, че всички ние ще се любуваме на звездното небе под купола на планетариума", каза още той и след прерязване на лентата покани гостите на събитието на първото пътешествие в Космоса.

Сред присъстващите бяха областният управител Ива Радева, председателят на ОбС Ивета Лазарова, проф. Георги Желев, директор на Институт за космически изследвания и технологии при БАН, Иванка Сотирова, обществен посредник, Олег Стоилов - председател на ТПП-Стара Загора, общински съветници, представители на културни и образователни институции, фирми и сдружения, помогнали за изпълнението на проекта.

Изпълнение на „космическата песен“ на Валя Балканска „Излел е Дельо хайдутин“ от Мирела Дюлгерова от Детско-юношески народен хор „Жарава“, с ръководител Даниела Дюлгерова допълни атмосферата и развълнува гостите на събитието.

Презентирани бяха възможностите на планетариума, както и представен обучителният кабинет. През 2022 г. Център за подкрепа за личностно развитие – Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин” кандидатства и спечели проект за специализиран кабинет за работа с деца и ученици в област на познанието „науки и технологии” под надслов: „Космически пътешествия в пространството и времето” на стойност 24 965,00 лв. по Национална програма „Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците“ на Министерството на образованието и науката. Гостите имаха възможност да разгледат и него.

След официалното откриване на планетариума се проведе работна среща в Община Стара Загора на кмета Живко Тодоров с министъра на иновациите и развитието Милена Стойчева, заместник-кметовете Радостин Танев и арх. Мартин Паскалев, областния управител на Стара Загора Ива Радева, зам.-ректора по проектна дейност доц. д-р Емил Славов и зам.-ректора по научноизследователска и международна дейност доц. д-р Дарина Заимова. Те обсъдиха бъдещи общи инициативи, които да бъдат в полза на региона.

 

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | Звездите | гледа небето от модерен планетариум | любува | звездното

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори