Стартира проучване за използването на интернет

На територията на област Стара Загора изследването ще се проведе в периода 3 април – 5 юни

 03.04.2019 08:14
Стартира проучване за използването на интернет

Националният статистически институт стартира провеждането на анкетно изследване „Използване на информационни и комуникационни технологии в домакинствата и от лицата през 2019 година“. Изследването се провежда във всички държави-членки на Европейския съюз, по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите.

Съвкупността на домакинствата се състои от обикновените домакинства в страната, в които има поне едно лице на възраст 16 - 74 години. Съвкупността на лицата се състои от всички лица на възраст 16 - 74 години в избраните домакинства. За осигуряване на представителни и с достатъчна стохастична точност резултати за съвкупностите на лицата и домакинствата е проектирана представителна на национално и регионално ниво двустепенна гнездова извадка.

На   територията  на  област  Стара Загора  изследването  ще  се   проведе  в   периода 3 април – 5 юни 2019 година. Анкетирани ще бъдат 222 обикновени домакинства и живеещите в тях лица на възраст между 16 и 74 навършени години. Освен на територията на областния град ще бъдат анкетирани и домакинства от Александрово, Богомилово, Горно Черковище, Гълъбово, Енина, Казанлък, Калитиново, Манолово, Мъглиж, Раднево, Средец, Сърнево, Тулово, Чирпан и Яворово.

В периода на проучването специално обучени анкетьори от Териториално статистическо бюро „Югоизток”, отдел „Статистически изследвания – Стара Загора” ще посетят избрани на случаен принцип домакинства за провеждане на персонални интервюта. Анкетьорите, които ще посетят домакинствата, ще се легитимират със служебни карти.

Изследването включва въпроси на ниво домакинства и на ниво лица. Наблюдението на използването на ИКТ в домакинствата и от лицата обхваща следните области:

-  Достъп до информационни и комуникационни технологии (ИКТ) (данни се събират на ниво домакинства);

-  Използване на компютри, място на достъп, честота на използване, дейности (данни на ниво лица);

-  Използване на интернет (данни на ниво лица);

-  Електронна търговия (данни на ниво лица);

-  Специални модули(данни на ниво лица).

По данни на същото проучване, проведено през 2018 г. 63.5% от населението на област Стара Загора на възраст 16 - 74 навършени години използва редовно интернет. Мъжете са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с жените - съответно 64.7 и 62.3%. Значителни са и различията при редовно използващите интернет по образование, като 88.7% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при само 35.5% от лицата с основно или по-ниско образование.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери лица | лицата | години | Стара | данни | възраст | интернет | ниво | домакинствата | домакинства

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори