Статистика: 13 случая на ХИВ в Старозагорско

През периода 2014 - 2016 г. са консултирани и изследвани 9635 души

 14.08.2017 14:45
Статистика: 13 случая на ХИВ в Старозагорско

13 са ХИВ-позитивните през последните три години в Старозагорско, установени в специализирания кабинет в РЗИ. Случаите на сифилис са 64.

Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН работи активно по програмата на ООН "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".

През периода 2014 - 2016 г. са консултирани и изследвани 9635 души. 66,21% от тях са жени, 33,76% - мъже. 132 лица са заявили, че са употребявали венозни наркотици, 118 лица са казали, че са имали хомосексуален контакт с мъже, 20 се определят като проституиращи, 30 - като клиент на проституиращ, 3272 лица са посочили, че са осъществили сексуален контакт без презерватив.

РЗИ - Стара Загора започва изпълнение на превантивни дейности по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в България за периода 2017 - 2020 г. Те са възложени от министъра на здравеопазването проф. Николай Петров за изпълнение от директора на здравната инспекция в Стара Загора д-р Златина Нанева.

По този повод се проведе първата работна среща на ръководството на РЗИ с представители на Областна администрация, Община Стара Загора, ОДМВР - Стара Загора, на Сдружение "Самаряни" и Сдружение "Свят без граници", които са партньори при изпълнението на дейностите.

Предстои да бъдат определени теренни работници от двете неправителствени организации, които са обучени по програмата на Глобален фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Те ще консултират и изследват хора, които използват наркотици интравенозно, както и мъже, правещи секс с представители на същия пол.

Стратегическата цел е да се ограничи рискът от разпространение на ХИВ и сексуално предавани инфекции.

снимка: РЗИ Стара Загора

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Стаж stz24.com


Маркери лица | Стара | Загора | мъже | периода | СПИН

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори