Съдят общината: "Запазете Бедечка" заведоха дело

Община Стара Загора на съд за отказана обществена информация

 01.09.2017 09:25
Съдят общината: "Запазете Бедечка" заведоха дело

„Запазете Бедечка” заведе дело срещу община Стара Загора. Причината е отказа на местната администрация да предостави подробна информация как точно са похарчени парите за референдума за Бедечка преди няколко месеца. Референдумът струваше около 200 хиляди лева. Заради отказания достъп до информация случаят е вече в съда.  

„В референдума категорично, с 85% мнозинство, надделя позицията за запазване на застрашения от застрояване парк. Кметът Тодоров съобщи, че ще се съобрази с мнението на старозагорци независимо от активността и ще финализира плана за запазване на парка. Попадналите в зелената площ частни терени ще бъдат заменени.

По-късно защитниците на парка публикуваха подробна информация как са изразходвали доброволно събраните в кампанията си средства. Групата „Запазете Бедечка" призова Общината и противниците на парка да направят същото.

„Запазете Бедечка" поиска информация за всички разходи, направени във връзка с проведения на 18.06.2017 г. местен референдум. В заявлението до общината става дума за извършените разходи по отделни пера – за договори за реклама, наем на рекламни съоръжения, външни услуги, свързани с кампанията, възнаграждения на избирателни комисии, други договори или други разходи.

Последва обаче категоричен отказ Общината да предостави съответната информация. По този повод от групата „Запазете Бедечка" заведоха дело в Административния съд. От Общината се мотивират с това, че справка за разходите липсвала и че едва ли не търсената информация няма обществена значимост”, се казва в писмо, разпространено до медиите.  

Предстои да се приеме план за запазване на парка, а преди това се очаква да бъде публикуван проекта за ОУП, за да може гражданите да се запознаят.

„Запазете Бедечка" предупреждава, че няма да се приемат нови постройки в парка, след като 85% от гласувалите в референдума поискаха запазване в пълни граници на зелената площ с хиляди дървета.Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Стаж stz24.com


Маркери информация | референдум | дело | Бедечка

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Елена 01.09.2017 16:13

Абе що не кажете че тия 85% са от 15% гласувалите? ТОВА Е ПРОВАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори