Шеста номинация за Годишните награди „Добрият Самарянин"

Тя е за доброволците към СНЦ „Диабет"

 08.11.2018 09:36
Шеста номинация за Годишните награди „Добрият Самарянин"

Последната постъпила номинация за Конкурса за Годишните награди „Добрият Самарянин" 2018 г. е за доброволците към СНЦ „Диабет", които ежедневно се грижат за здравето на хора, страдащи от диабет.

Д-р Димитричка Динева, Мано Манев, Радка Колева, Радни Раднев, Златка Скоколиева, Данка  Дончева, Катя Пенчева, Стефан Стефанов, техния вдъхновител и председател на Сдружение „Диабет" – Пенка Ялъмова и още десетки доброволци, провеждат обучения за диабетици, ранно откриване на заболяването, ежедневни консултации и взаимопимощ. И това е само малка част от дейностите, които доброволците към Сдружение „Диабет" – Стара Загора извършват ежедневно в помощ на пациенти, страдащи от диабет.

Самите те са пациенти на коварното заболяване или имат в семейството си близък, който страда от диабет. Научили са се как да се справят, да са уверени в правилността на стъпките, които предприемат и успешно преодоляват ежедневните предизвикателства, поставени пред тях със знание, умения, дисциплина, самоконтрол и грижа за собственото си здраве. Всичко това е достойно за уважение, но най-голямото им постижение е, че решават и предават този свой опит, оказвайки безвъзмездна и безрезервна подкрепа за други, хора страдащи от диабет. Част от тях (доброволците) са медицински специалисти, които участват в скрининги за ранно диагностициране на болестта, като за последните три години са изследвали над 400 души. Пътуват до малките населени места в общината, за да направят достъпа до полезна здравна информация и необходими консумативи достъпни. Други пък помагат в срещи и разговори за по-лесното приемане на диагнозата и живот след това. Трети обучават хора, страдащи от диабет, как да контролират кръвната си захар в домашни условия, споделят личен опит и ги насърчават за водене на здравословен начин на хранене и повече физическо движение – все ключови средства за предотвратяване на тежките последици от диабета. Четвърти пишат обявления, предават информация за полезни събития, организират групи за рехабилитация и др.

Номинацията е получена от Кристина Русева, репортер на Радио „Стара Загора".

Церемонията по връчване на Годишните награди „Добрият Самарянин" и тази година ще се проведе в Държавна опера - Стара Загора на 17 декември (понеделник), от 19:00 часа.  

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери "Добрият самарянин" | шеста номинация | Сдружение „Диабет"

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори