4000 деца в Старозагорско не посещават учебни заведения

Най-голям е броят на необхванатите в Стара Загора – около 3000

 03.08.2017 14:10
4000 деца в Старозагорско не посещават учебни заведения

Около 4000 деца през последните десет години са необхванати от образователната система. Най-голям е броят на необхванатите в Стара Загора – около 3000. Информацията бе изнесена от Районното управление по образование по време на работна среща по въпросите на обхващането и задържането на децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование. Форумът се провежда във връзка със създадения наскоро с решение на МС Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Съгласно този документ в 11-те общини на Старозагорска област вече са обособени 61 екипа, които ще работят по райони за обхващането и задържането на децата в училище. Тепърва ще се уточнява съставът на специалистите, които ще влязат в екипите, но задължително в тях ще присъстват директори на училища, представители на РУО, а в малките населени места - и кметовете.

Тези цифри не дават реална картина на ситуацията, защото доста от тези деца са с родителите си в чужбина, но се водят на постоянен адрес в България. Постоянната миграция на ромското население също е проблем за намирането и обхващането на децата.

Присъстващите са категорични, че не обхващането, а задържането на учениците в училище всъщност е по-трудно.

„Проблемът с отпадането на деца от училище се натрупва от години, но вече е време да се действа. Всички знаем, че процесът ще е труден и продължителен. Родителите на децата, за които говорим, получават социални помощи. Значи те могат да бъдат намерени и принудени да ги изпратят на училище. Друг е въпросът, че нерядко учителите крият отсъстващите постоянно ученици, за да не си загубят работата. Това според мен е най-голямата беда”, каза областният управител Гергана Микова.

В продължилата повече от час и половина дискусия участниците споделиха притесненията и очакванията си от въвеждането на новите мерки за обхващане и задържане на децата в училище. Техните предложения ще бъдат систематизирани и изпратени в МОН, за да бъдат взети под внимание Очаква се в предстоящите дни РУО да получи от ГРАО информация за децата, подлежащи на задължително предучилищно и училищно образование. Въз основа на тези данни до 31 август кметовете на общини ще трябва да изготвят списъци на децата и учениците в задължителна училищна възраст, които през предходната година не са били записани в училищата и детските градини на територията на общината. Те ще предоставят информацията на съответните екипи по райони, които, съобразно данните за постоянния или настоящия адрес на децата и учениците, ще започнат действия по тяхното обхващане в училище.

В срещата участваха областният управител Гергана Микова, зам.-областният управител Петя Чакърова, началникът на РУО-Стара Загора Татяна Димитрова, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева, зам.-кметове и експерти по образованието от общините на Старозагорска област, представители на дирекциите „Социално подпомагане” и на ОД на МВР. 

снимка: Областна администрация Стара Загора

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери учениците | Децата | Загора | училище | управител | деца | Областният | обхващането | обхващане | задържането

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори