БСП в Стара Загора с позиция срещу изграждането на кариерата

Позицията е заявявана последователно от 2015 година насам от общинската организация на БСП, от общинските съветници в Общински съвет Стара Загора и от народните ни представители в 43-то и 44-то Народно събрание на Република България.

 15.07.2021 12:48
БСП в Стара Загора с позиция срещу изграждането на кариерата

Позицията на БСП във връзка с кариерата за добив на варовици и доломити остава непроменена, съобщават от пресцентъра на партията.  Позицията е  заявявана последователно от 2015 година насам от общинската организация на БСП, от общинските съветници в Общински съвет Стара Загора и от народните ни представители в 43-то и 44-то Народно събрание на Република България. Тя  остава непроменена, защото решението за концесията бе взето непрозрачно, без да се чуе мнението на хората, без да се отчетат екологичните проблеми, трайните и тежки вреди за природата и населението, уточняват от БСП. Ето пълният текст:

В Стара Загора ЗНС иска оставка заради заповед за ПУП за кариера за добив на подземни богатства


ПОЗИЦИЯ

 на Изпълнителното бюро на Общинската организация на БСП - Стара Загора

Настояваме Областният управител на Стара Загора да отмени своя заповед № РР-ЗД-8/28.06.2021 г., с която разрешава на „АС – Стоунс“ ООД да възложи изработването на Специализиран подробен устройствен план за кариера за добив на подземни богатства в землищата на с. Едрево, общ. Николаево и в землищата на старозагорските села Братя Кунчеви и Оряховица.

Решението да се предостави на концесия добивът на строителни материали (варовици и доломити) от находище „Кереч Търла“ е взето от правителството на Бойко Борисов през 2015 г. Пряко отговорни за него са тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова и на околната среда и водите Нено Димов.

Ще припомним, че хората многократно протестираха, този проблем беше поставян в Народното събрание. Доскоро управляващите от ГЕРБ обещаваха, че концесията ще бъде преразгледана. Разбрахме, че и кметът на Стара Загора – отговорен фактор в централното ръководство на ГЕРБ, има позиция. Но явно няколкото милиона лева се оказаха по-важни и ценни от съхраняването на природата, въздуха, водата и здравето на населението.

Наясно сме, че днес областният управител трябва да приведе в действие решение, взето от правителството на ГЕРБ. То сигурно е законосъобразно, но категорично е срещу обществените интереси и интересите на жителите на 11-те села от общините Стара Загора, Нова Загора и Николаево и естествено отново предизвиква общественото недоволство и протест.

Нашата позиция СРЕЩУ КАРИЕРАТА за добив на варовици и доломити, заявявана последователно от 2015 година насам от общинската организация на БСП, от общинските съветници в Общински съвет Стара Загора и от народните ни представители в 43-то и 44-то Народно събрание на Република България, остава НЕПРОМЕНЕНА, защото решението за концесията бе взето непрозрачно, без да се чуе мнението на хората, без да се отчетат екологичните проблеми, трайните и тежки вреди за природата и населението.

Считаме, че не е късно да се намери разумно решение на проблема.

НАСТОЯВАМЕ пред държавните органи още веднъж да бъдат прегледани и преразгледани всички документи по концесията, в това число и екологичните оценки, и да се предприемат действия, вкл. и прекратяване на концесията.

ЗАСТАВАМЕ твърдо на страната на гражданското общество и заявяваме отново, че сме ПРОТИВ  реализиране на тази спорна от екологична и социална гледна точка инвестиция, защото тя ще донесе печалба някому за сметка на унищожена безвъзвратно природа и увредено човешко здраве. 

ПРИЗОВАВАМЕ държавата в лицето на областния управител и министрите на икономката, на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството да намерят решение в интерес на гражданите.

14.07.2021 г.

Стара Загора

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | БСП | позиция

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори