Предложение: Възстановяване на паметника и фасадата на Мавзолея - костница в Стара Загора

Предложението е на общинския съветник Михаил Михайлов от Атака и ще бъде гласувано на сесията на Общинския съвет на 25 юли

 16.07.2019 12:41
Предложение: Възстановяване на паметника и фасадата на Мавзолея - костница в Стара Загора

Възстановяване на паметника и надписа, намиращи се в двора и на фасадата на Мавзолея - костница „19-юлий 1877 година“ в първоначалния им вид, предлага общинският съветник от Атака Михаил Михайлов.

Мавзолеят - костница „19-юлий 1877 година“ представлява скромен паметник, изграден в северозападната част на Стара Загора /под стадион Берое/. В него са положени костите на 2000 загинали хриситияни по време на превземането на града на 19/31 юли 1877 година.

"След завръщането на оцелелите граждани в града започва издирване на кости на техни близки. По исторически сведения свещеник Стаю Колев, Дочо Иванов, Д. Нейков и Тане Иванов събират костите на загиналите в църквата „Света Троица“ и ги заравят в общ гроб. В такъв се превръща дерето покрай Синджирлията кладенец. С течение на времето обаче се забелязва, че при проливни дъждове в дола се събира вода, която измива пръстта и костите на мъчениците се показват  на  повърхността.  Това  положение  продължава  доста  време, докато накрая се появява един енорийски свещеник от Карлово, който решава да съхрани паметта на загиналите старозагорци. Със съдействието на  Георги  Клисаров,  енорийски  свещеник  при  храма „Света  Троица“, костите са изровени, почистени и дезинфекцирани с дейното участие на медицинския фелдшер Иван Гарванов. Събират  се  средства  за  изграждане  на  костница,  като  нейното изкраждане  приключва  в  края  на  1909  година.  Тленните  останки  са пренесени в нея, а освещаването и откриването на Мавзолея - костница „19-юлий 1877 година“ е на 20 юли 1910 година. Няколко години по-късно в двора на Мавзолея - костница „19-юлий 1877  година“ е  построен скромен паметник  от  служителите  на  отдел Чистота  към  Община  Стара  Загора. Паметникът  е  тип  „надгробна  плоча“  с  ориентация  изток-запад  и православен кръст отгоре. По знайни или незнайни причини този кръст липсва, както липсва и надписът на фасадата на костницата”, е записано в предложението.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | 1877 | костница | Мавзолея

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори