В Стара Загора ще организират дискусия за въглищната енергетика

По думите на Михайлов и лидера на партията Румен Петков, в последните месеци не се променя нищо по отношение бъдещето на въглищните централи в България, което буди още по-голяма тревога за съдбата на енергийния комплекс "Марица Изток". Целта е чрез дискусията да се заостри отново вниманието за проблема и последиците, които ще възникнат за региона.

 03.02.2024 14:02
В Стара Загора ще организират дискусия за въглищната енергетика

Дискусия за бъдещето на енергийния комплекс „Марица-изток“ през месец февруари ще инициират старозагорските общински съветници от „Левицата!“, съобщи на пресконференция Иван Михайлов, областен председател на партия АБВ, която е част от коалицията. 

По думите на Михайлов и лидера на партията Румен Петков, в последните месеци не се променя нищо по отношение бъдещето на въглищните централи в България, което буди още по-голяма тревога за съдбата на енергийния комплекс "Марица Изток".  Целта е чрез дискусията да се заостри отново вниманието за проблема и последиците, които ще възникнат за региона.  

"Сега действащото правителство обеща възможности за промяна, имаше и сключено споразумение с миньорите, но за съжаление констатациите са, че нищо не се променя. Не само това - актуализираната  пътна карта за климатична независимост на България сочи, че сроковете за затваряне на топлоелектрическите централи остават същите - 2038 г. В един скоростен порядък за нашата област са планирани раздаване на средства на големи фирми, които нямат нищо общо с обещанието, става дума за ветрогенератори, панели и един много спорен от технологична гледна точка процес, свързан с производство на водород на територията на едно от предприятията", посочи Михайлов. 

Пътната карта за климатична независимост на България ще бъде част от темите на предстоящата дискусия в Стара Загора, категоричен бе лидерът на АБВ Румен Петков. Според него в документа има взаимоизключващи се ангажименти, които водят до пилеене и разграбване на средства.  

Румен Петков коментира, че в Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени милиарди левове за частни компании в сектора, докато държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" и мините са оставени без никаква помощ.

Старозагорският учен проф. Жеко Ганев обяви, че има бъдеще в енергетиката, а технологията, която предлага в съвместния му проект с американска компания в сферата на улавянето на въглероден диоксид и генерирането на енергия би довела до съществено намаляване цената на електроенергията и би осигурила бъдеще за въглищните централи в България.

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | обяви | България | партията | бъдещето | Марица | изток | Михайлов | централи | въглищните

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори