Донка Симеонова: Наредбата за управление на качеството в институциите да бъде конкретизирана

По думите й управлението на качеството е всеобхватен процес, има отношение към много заинтересовани страни и затова е от изключителна важност как ще бъде разбрана философията, същността и целите на Наредба № 16

 13.09.2017 14:43
Донка Симеонова: Наредбата за управление на качеството в институциите да бъде конкретизирана

„Наредба №16  за управление на качеството в институциите  на МОН да бъде прецизирана и конкретизирана с точни и ясни изисквания и изпълними  срокове. Наредбата не дава условията и реда, по които да се случи същинско управление на  качеството, защото текстовете в нея са много общи. Те се  тълкуват  по различен начин и не може да се определят системи в отделните институции, които да дадат съпоставимост на резултатите.”. Това е мнението на народния представител на БСП от Парламентарната комисия по образованието и науката Донка Симеонова.

По думите й управлението на качеството е всеобхватен процес, има отношение към много заинтересовани страни и затова е от изключителна важност как ще бъде разбрана философията, същността и целите на Наредба № 16, как ще се организира началото на нейното изпълнение. Това каза Симеонова и на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев от парламентарната трибуна след отговора му на въпроса, зададен от нея и поставян  нееднократно от учители и директори на училища: Каква информация има в МОН относно етапа на  изпълнение на Наредбата за управление на качеството в институциите  и какви изводи се правят  от министерството за изпълнението на целите, заложени в нея?

В навечерието на първия учебен ден  министърът на образованието  призна в Народното събрание, че Наредбата има нужда от развитие – „в нея може да се добавят допълнителни възможни механизми за управление на качеството. В момента основният акцент е върху оценяването. Наредбата не съществува сама по себе си, тя е част от цялостния контролно-оценъчен блок в системата, който е намерил проекция във всички държавни образователни стандарти и най-вече в стандарта за инспектирането, което е предвидено да се извършва като външна оценка, в т. ч. и  като управление на качеството”, каза министърът. Според  него този нормативен акт е останал на по-заден план в обсъжданията през последната година. Оценяването на качеството е непрекъснат процес на организационно развитие и акцентът трябва да е върху дългосрочно развитие на организационна култура за управление и подобряване на качеството на образованието.

Във въпроса си към него депутатът подчерта и изпитанието, на което се поставя Работната група, в която участват само представители на институцията, т.е. учители и педагогически персонал. Според настоящите изисквания на  Наредбата Работната група трябва да предложи процедурите, дейностите, показателите, критериите, инструментите за оценяване, а бе създадена 5 месеца след стартирането на учебната 2016/2017г.

Учителите и директорите настояват за промени, тъй като най-важната задача на българското училище, е да се постигне качествено образование, да се въвлекат учениците в по-смислен свят, който им предлага знание и хоризонт за развитие в България, подчертава отново Донка Симеонова.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Стаж stz24.com


Маркери образование | наредба | институции | Донка Симеонова

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори