Живко Тодоров предлага създаване на фонд за решаване на казуси като Бедечка

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров предлага създаване на фонд за решаване на тежки казуси като този в Бедечка, свързани с реституция на частни имоти в...

 27.04.2017 15:53
Живко Тодоров предлага създаване на фонд за решаване на казуси като Бедечка

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров предлага създаване на фонд за решаване на тежки казуси като този в Бедечка, свързани с реституция на частни имоти в зелени площи на много места в страната. Той отправи апел към държавата да намери начин за разрешаването им. Тодоров предложи създаването на фонд, за да може терените да бъдат придобити от държавата и общините, и да се приключи с унищожаването на зелени пощи и дървета.

На 18.06.2017 г. в Стара Загора ще се проведе местен референдум с въпрос „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал Бедечка, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници : от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Иван Вазов“, от север – алеята към предприятие „Труд“ и от юг – ул. „Хр. Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“

Това решение общинските съветници в Стара Загора приеха днес с 44 гласа „за“. Предложението е на 36 от старейшините, представители на почти всички политически партии в местния парламент. С това си решение те възлагат на кмета на Община Стара Загора и общинската администрация да осъществят организационно-техническата подготовка на местния референдум. С 40 гласа „за“ днес бе приет и докладът на създадената по предложение на кмета Временна комисия, която изготви варианти за решение на проблема.

„Решението чисто юридически е само едно – изменение на ОУП, така че да бъде заложено на тази територия да има парк, което автоматично означава и отчуждаване на частните имоти там. Те са 264 дка, това касае доста голяма площ, както и доста голяма сума, която трябва да се задели за целта. Затова преценихме, че е най-добре въпросът да бъде подложен на референдум, за да може гражданите да решат дали са склонни това да се случи през следващите 15 години, защото толкова ще бъде срока за започване на процедурата по отчуждаване“, така кметът Живко Тодоров определи значимостта на въпроса за старозагорци.

В момента има наложен двегодишен мораториум на строителството в Бедечка. „Калкулации на база оценки на оценители сочат, че приблизително 30 млн.лв. ще струва изкупуването на имотите. Крайната цена обаче се определя от съда, ако има обжалване от страна на собствениците. Приблизително същата сума ще бъде необходима и за изграждане на инфраструктура – канализация, водоснабдяване, осветление, улици и тротоари. Искаме да знаем за какво хората са готиви да дадат парите от своите данъци.“, добави Тодоров. По думите му, 27 години по-късно, след започване на демократичните процеси у нас, време е референдумът да бъде форма на участие на гражданите във вземането на решения. Той е необходим, за да се даде легитимност на решението, което ще трябва да вземе Общинският съвет след провеждането на референдума.

„Тогава следва приемане на съответната промяна в Общия устройствен план и изработване на ПУП за тази територия. След което собствениците ще имат възможност да обжалват и съдът трябва да се произнесе дали всичко е законно. Влезе ли в сила ПУП, започва изпълнението на самата процедура по отчуждаване в срок от 15 години.“, уточни Живко Тодоров.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | Живко Тодоров | фонд | решение | Бедечка | имоти | отчуждаване

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори