Кметът: Частният интерес е по-силен от обществения и общинския

Живко Тодоров коментира, че решението на ВКС по делото за "Железник" е меко казано несправедливо

 08.08.2017 14:43
Кметът: Частният интерес е по-силен от обществения и общинския

Изпълнението на договора за ремонта на кв. "Железник" е един от случаите, в които общинската администрация е постъпила перфектно. Това каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров по отношение на загубеното дело във ВКС.

"Договорът е подписан на 29 октомври 2011 година от тогавашния кмет проф. Светлин Танчев и изпълнител Сашо Желязков, с краен срок на изпълнение 30 април 2012 година. Ясно е записано, че всички видове дейности след тази дата не се заплащат, както и че разходите, надвишаващи договореното, са за сметка на изпълнителя. Към 30 април е свършена малка част от работата за около 1 милион и 300 хиляди лева, които ние платихме. Всичко останало беше извършено след това и ние не дадохме пари", обясни кметът.

Той е категоричен, че договорът е спазен стриктно. Според ВКС обаче заявеният отказ от страна на общината да плати на фирмата изпълнител е неоснователен, тъй като посочената уговорка сама по себе си не съдържа забрана възложителят да плати.

"Излиза, че договорът се подписва само формално", допълни Живко Тодоров и коментира, че в момента над 9 милиона от средствата на общината са блокирани. Причината е, че дружеството, на което общината трябва да преведе парите, има задължения към КТБ и НАП, и сметките са запорирани от частен съдебен изпълнител. През 2012 година обаче то прехвърля бъдещите си вземания към друго дружество - "Дедакс". Сега общината води дела на кого трябва да плати парите - на държавата или на другото дружество.

3.8 млн. от парите на местната администарация са във ВКС, 4.8 млн. - при частен съдебен изпълнител Гергана Илчева, а 480 000 - са за обезпечаване на гаранции.

"Явно частният интерес е по-силен от обществения и общинския. Решението на ВКС е меко казано несправедливо", каза още кметът Живко Тодоров.

Проектът за ремонт на старозагорския квартал "Железник" беше на стойност около 5 милиона лева.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери година | Железник | кметът | Тодоров | Живко | парите | общината | плати | изпълнител

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори