Красимир Вълчев, ГЕРБ: С кандидатурата на проф. Николай Габровски посланието е, че ще търсим хора, които могат да обединяват

По-рано днес проф. Габровски получи от президента Румен Радев първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Проф. Габровски е неврохирург, началник на клиниката по Неврохирургия в "Пирогов". Той не е член на ГЕРБ.

 05.12.2022 13:05
Красимир Вълчев, ГЕРБ: С кандидатурата на проф. Николай Габровски посланието е, че ще търсим хора, които могат да обединяват

Посланието с кандидатурата на ГЕРБ-СДС за премиер е ясно: ще търсим хора, които могат да обединяват, да привлекат подкрепа, хора, които са се доказали в професионалните области, в които работят. Това заяви на пресконференция старозагорският народен представител Красимир Вълчев по повод номинацията на проф. Николай Габровски за премиер.

По-рано днес проф. Габровски получи от президента Румен Радев първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Проф. Габровски е неврохирург, началник на клиниката по Неврохирургия в "Пирогов". Той не е член на ГЕРБ. 

"Лично познавам проф. Габровски. Той е личност, доказана едновременно в медицина, образование, наука, управление на образованието, най-младият член-кореспондент на БАН, признат в научната област и като преподавател. Смятаме, че такива личности могат да мобилизират подрепа. Хора, които са доказани в своите професионални области и са спечелили уважението на много други хора", допълни Вълчев. 

Старозагорският депутат коментира и темата за бъдещето на комплекса "Марица изток". Той обяви, че заедно с останалите народни представители от региона Маноил Манев и Илиана Жекова настояват за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност.

„Трябва да има надпартиен консенсус по отношение темата. Тя е важна за цяла България, за цялата българска икономика“, каза Вълчев. Според него обединението на партиите трябва да бъде по отношение на инвестиции в технологии, които да удължат живота на комплекса при намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

"Зададох два въпроса на министъра на енергетиката, имаме положителни сигнали, макар и неофициално. Мисля, че до средата на месеца ще бъде иницииран разговор по темата и ще бъдат предложени такива решения и ще се стъпи върху разработките на българските учени, а не на лобистки проекти", допълни Вълчев. 

"Няма как комплексът да работи само сезонно. Още от сега трябва да започнат усилията за промяна на Плана за възстановяване и устойчивост по отношение на ангажимента за намаляване на емисиите", коментира още депутатът. 

„Ако комплексът „Марица Изток“ работи на 40 процента от сегашните, ние няма да можем да компенсираме българския бизнес за високите цени на електроенергията“, убеден е народният представител. Според него в момента хиляди предприятия щяха да са затворили, а стотици хиляди работни места щяха да са освободени, „ако ние нямахме компенсации за бизнеса. А възможност за тези компенсации има, благодарение на това, че ние сме нетен износител“, обясни още той. 

Изборният кодекс и Шенген са други важни теми, подчерта пред журналисти Маноил Манев. "Няма нищо откраднато, а изпълнено обещание: има възможност да се гласува и с машина, и с хартия", отговори на критиките на опозицията старозагорският народен представител. 

"Кандидатурата за премиер не е изненада, започнахме да търсим този ефект още с контактната група на ГЕРБ, да няма политически лица, а консенсус и успокояване на тона между партиите", заяви Манев по повод номинацията за премиер на проф. Николай Габровски. 

"Когато говорят вътрешни министри, че техни служители не са подготвени да пазят границата, някой нали не очаква, че анализаторите в чужбина няма да отразят какво говорят тези хора?", попита риторично народният представител. По думите му  България е подготвена да бъде част от Шенгенското пространство, но "говоренето доведе до тук".

Другият старозагорски депутат Илиана Жекова информира, че от парламемнтарната група ГЕРБ-СДС са внесли закопроект за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания. Той е изготвен и внесен в деловоството на НС от омбудсмана проф. д-р Диана Ковачева, но тя няма законодателна инициатива. 

"С колегите от ГЕРБ-СДС препознахме нейните предложения и входирахме този законопроект и очакваме да влезе в комисия", подчерта Жекова.

Едно от предложенията в законопроекта е когато лицето с увреждане в 1-месечен срок преди изтичане на актуалното експертно решение подаде заявление за преосвидетелстване, да не губи подкрепата, която получава от държавата, ако има забавяне по вина на ТЕЛК.  

Включва се една нова дефиниция за това какво означава "забавяне на медицинската експертиза". 

Автор: Светла Тенева

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери ГЕРБ

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори