Меглена Кунева: Антикорупционният орган не трябва да бъде обвързан с властта

Ако преди 2 години беше приет Закон за борба с корупцията, вече щяхме да знаем какво работи и да има хора в затвора, но сега отново сме в режим на отлагане

 03.08.2017 14:45
Меглена Кунева: Антикорупционният орган не трябва да бъде обвързан с властта

Антикорупционният орган не трябва да бъде обвързан с властта. В тази борба кой ще определя състава на комисията, не виждам добри сигнали, коментира пред BIT Меглена Кунева, председател в оставка на „Движение България на гражданите“.

Новият проект на антикорупционен закон стъпва на предходните текстове, но липсват важни неща - като външния одит на дейността на агенцията, премахната е възможността за подаване на неподпсани сигнали, както и изискването човекът да докаже от къде има средствата при несъответствие между декларираните приходи и наличните пари и имоти или т.нар. обратна доказателствена тежест, каза тя.

Прибавянето и на звено от ДАНС е рисково, тъй като новият орган трябва да проверява риска от корупция и да има административно засичане на несъответствия между обявените доходи и начина на живот, а не да води наказателно разследване, добави Кунева.

Ако преди 2 години беше приет Закон за борба с корупцията, вече щяхме да знаем какво работи и да има хора в затвора, но сега отново сме в режим на отлагане. Щеше ли да се стигне до суджукгейт, ако не бяхме в това безвремие, попита реторично тя. Не е било лесно на хората в Добрич да подадат сигнал срещу депутата, а с тези текстове им казват – може да е верен сигналът, но нас това не ни интересува, първо се подпишете. Това лишава хората от възможността да сигнализират за нередностти, защото страхът, че ще бъдат наказани, е голям, каза още тя.

Неподписаните сигнали бяха остро критикувани, но какво да кажем за подлушването. В ОЛАФ, които разследват корупцията на европейско ниво, се разглеждат неподписани сигнали и служителите носят отговорност, не разбирам защо у нас да не може, коментира Кунева. Примери за справянето с корупцията има, но в България част от политиците са болни от липса на политическа воля.
Хората недоволстват срещу корупцията и искат този закон да проработи. Но когато имаш силна централизирана и почти еднолична държавна власт, тя прави всичко, за да защити личния си интерес.

Попитана за ситуацията в образованието Кунева заяви, че учителят трябва да бъде в центъра на усилията за реформа в системата. Проблемът не е само заплащането, но и в това, че все по-малко хора искат да бъдат учители. Няма дограмата да оправи българското образование. Трябва да направим така, че да има повече млади учители и те да могат да се осъвършенстват, допълни тя.

снимка: razkritia.com

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери борба | трябва | хора | сигнали | какво | орган | Кунева | корупцията

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори