Младите за „Визия за България": Искаме да останем и да създадем семействата си тук

Драгомир Стойнев: В организационна трагедия се намира държавата ни

 10.12.2018 13:08
Младите за „Визия за България": Искаме да останем и  да създадем семействата си тук

„Искаме да останем в България, да създадем семействата си в родината, настояваме за  качествено образование и достъп до култура". Така могат да се обобщят предложенията на младите за „Визия за България", стана ясно на регионалната  младежка среща в Гълъбово, организирана от  областната структура на Младежкото обединение  в БСП. В дискусията участваха  депутатите Драгомир Стойнев, Георги Гьоков,  Донка Симеонова и председателят на Областния съвет на БСП Румяна Динева. Водещ на дискусията беше областният координатор на МО в Стара Загора Диана Михалева. Председателят на гълъбовските социалисти Светла Боянчева приветства младите за инициативността и идеите за бъдещото развитие на България. „Срещнахме се за последните 6 месеца с много млади хора в България, които искат промяна в управлението на страната, те настояват държавата, която е абдикирала,  да се върне във всички сектори", каза зам.-председателят на НС на МО в БСП Атанас Атанасов.

„В организационна трагедия се намира държавата ни в 21 век, има изцяло забравени населени места и проблеми, които няма да могат да се решат в близките години. „Визия за България" е дългосрочната перспектива за страната.  Младите хора няма да разрешат бъдещето им да бъде „откраднато". Предложенията в документа са изпълними, това са идеи, които чертаят пътя ни за излизане от кризата", каза зам.-председателят на ПГ на левицата Драгомир Стойнев. Според него Визията не трябва да бъде затворен документ, а върху него да се градят управленски платформи, предизборни програми и други стратегии, тъй като процесите са  динамични. Представителите на младежките обединения от областта предложиха помощ на семействата, на майките, студентите, насърчаване на предприемачеството, промени в здравеопазването, инициативи в образованието и културата.

 „Демографската катастрофа, ниските доходи, бедността и неравенствата  ще довършат България. Младите хора не предпочитат да създават семейства, не остават да живеят в страната, бягат, търсейки по-добра работа. Бедните хора са около 37% по данни на Световната банка, това означава че тези хора не могат да си посрещат основните нужди и не могат и да се лекуват",  заяви Георги Гьоков, давайки сравнителни данни за минималната работна заплата в съседна Румъния. Там вече има и такава за завършили висше образование.

„Ние трябва да спасим и българското образование. На първо място сме в ЕС по ниска образованост, 41 % са функционално неграмотните ученици", съобщи тревожните данни на Евростат Донка Симеонова. Тя приветства студентите, които учат в педагогически специалности, „тъй като 50 % от учителите са в пенсионна възраст, а само 10 % от тях са до 35 г., след 10 години ще сме в сериозна криза, няма да има кой да учи децата ни", допълни Симеонова, представяйки предложенията за Визията, която в по-голямата си част е за младите на България.

На финала на дискусията Драгомир Стойнев връчи електронни членски карти на новоприети в БСП млади инженери от Стара Загора. В последните месеци има повишен интерес на младите към БСП, съобщиха от НС на МО.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери БСП | депутати | „Визия за България"

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори