Над 60 предложения ще гласува Общинският съвет утре

Предстои размерът на такса смет да бъде синхронизиран с европейското и държавното законодателство, като това ще промени досегашната формула за изчисляване на таксата битови отпадъци

 28.11.2018 17:09
Над 60 предложения ще гласува Общинският съвет утре

В дневния ред на редовното заседание на Общинския съвет в Стара Загора за ноември влизат над 60 предложения. 

„Ще започнем заседанието си с прекратяване на правомощията на кмета на село Ракитница, което се случва по негово желание. С колегите ще изберем нов ръководител на населеното място до провеждане на местни избори и полагане на клетва от нов кмет", обясни председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.

Старейшините ще гласуват приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора на първо четене. „Предложението на администрацията ще даде възможност за ползване на плувния басейн и сауна в пакет, което ще бъде по-изгодно за посетителите на спортното съоръжение. Така например  карта с 8 посещения от по 1 час ще струва  32 лева. Останалите административни такси няма да бъдат увеличени драстично", уточни председателят на местния парламент.

По време на ноемврийското заседание ще бъде разгледана промяна по Бюджета на Община Стара Загора и  вътрешни компенсирани промени в разходната му част. „Средствата,  постъпили като приходи в общинската хазна от продажбата на акциите от капитала на „Борса – Стара Загора" АД, в размер на близо 1 500 хил. лева, ще бъдат насочени по различни пера, където са необходими", даде подробности Таньо Брайков. 

Общинският съвет ще гласува още одобряване на план-сметки за предоставяне на  услугите по събирането, извозването и обезвреждането в депа или други съоръжения на битовите отпадъци, както и за поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места на общината за следващата година. Друго предложение касае и актуализиране на програмата за разделно събиране на отпадъци от опаковки в цветни контейнери.

В тази връзка, Брайков подчерта, че предстои размерът на такса смет да бъде синхронизиран с европейското и държавното законодателство, като това ще промени досегашната формула за изчисляване на таксата битови отпадъци. „Ще се заплаща на база размер на имот и брой обитатели, както от физически, така и за юридически лица. Това ще е дълъг процес, защото промените в Закона за местните данъци и такси, ще доведе до подаване на нови имуществени декларации, които да упоменават и брой на ползватели на даден имот", обобщи Брайков. Той коментира и предстоящите промени на данъка за автомобилите, като бе категоричен, че Общинският съвет в Стара Загора не би приел максималния допустим размер на увеличението на налога. „По предварителни изчисления говорим за увеличение на сумите от 10-12%, което за 20-годишни автомобили би означавало около 10-16 лева повече", допълни той.

Общинските съветници ще гласуват още и отпускане на целева субсидия от бюджета за финансово оздравяване на „Диагностично-консултативен център-I" ЕООД в размер на 30 хил. лева, като 15 хил. лв. се заложат в бюджета за тази година, а остатъка в Бюджет 2019г.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | общински съвет | сесия

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори