Патриотите с предложения срещу бракониерите

В България има над 400 хиляди редовни членове на Българския ловно-рибарски съюз и те недоволстват, че хора с взривни вещества, отровни, упойващи и с мрежи унищожават рибите и другите организми в рибно-стопански води

 23.02.2018 19:10
Патриотите с предложения срещу бракониерите

По инициатива на Стефан Тодоров, председател на Централната рибно-опазваща организация и на председателя на ВМРО – Павел баня Николай Марков, народни представители от ПГ „Обединени патриоти" внесоха предложение за промени в Наказателния кодекс, с които се завишават наказанията за незаконен улов на риба. Те предвиждат наказание да се налага не само на бракониерите, които са уловили незаконно риба, а и на хванатите в момент на „ловене".

В България има над 400 хиляди редовни членове на Българския ловно-рибарски съюз и те недоволстват, че хора с взривни вещества, отровни, упойващи и с мрежи унищожават рибите и другите организми в рибно-стопански води, обясни депутатът от Обединените патриоти Красимир Богданов. Според него е необходимо такива нарушители да носят сериозна наказателна отговорност.

Наказанието при първо нарушение предвижда от 200 до 1000 лв. глоба и до 1 година затвор, а при второ санкцията се завишава двойно  – от 500 до 2000 лв. глоба и до 2 години лишаване от свобода, информира народният представител.

Според Патриотите, с тези мерки ще успеят да се удовлетворят от една страна нуждите на редовните риболовци, които си заплащат и членски внос към съответните съюзи и имат съответните билети, и от друга страна ще се опази природата и водите на България и съответните организми в тях от посегателствата на бракониерите. Те изтъкват, че бракониерите са 0.001% от общия брой на риболовците в страната, но в момента има пик на подобни набези. Освен това България е една от малкото държави в ЕС, които наказват бракониерския улов и риболов на риба с хрилни мрежи и взривни вещества единствено и само с административно наказание.

Има и отлив на туристи от малките населени места във вътрешността на страната, разположени до язовири, реки и езера, които са предимно любители риболовци. От 27 години има процес на обезрибяване на водоемите, което гони риболовците. Заради бракониерите страдат и тези малки населени места, защото основният им поминък е селският туризъм, мотивираха се още от ОП.

 

снимка: bigfish.bg

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Коледа


Маркери България | вещества | риба | мрежи | организми | бракониери

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори