През април обсъждат предложението за финансова помощ за новородено

Програмата е част от мерките за справяне с демографската криза и инструмент за стимулиране на устойчив семеен модел, който изключва феномена „раждане на деца заради социални помощи“

 24.03.2019 08:09
През април обсъждат предложението за финансова помощ за новородено

Програма за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на община Стара Загора ще внесе ВМРО за разглеждане в Общинския съвет. Очаква се предложението да бъде гласувано през месец април. Преди това ще се проведе дискусия с останалите партии в местния парламент.

Предложението на Патриотите е за осигуряване на помощ на млади семейства при раждането им на първо, второ или трето дете, като условието е родителите да имат минимум завършено средно образование, като за родители с по-висока степен на образование еднократната помощ ще бъде в по-голям размер. Като мотиви вносителите изтъкват, че това е един инструмент, чрез който в община Стара Загора може да се стимулира раждаемостта сред отговорните родители.

От ВМРО-БНД предлагат основни задължителни критерии като изискване за отпускането на тази помощ. Критериите са минимална степен на образование – средно и постоянен или настоящ адрес за двамата родители на територията на община Стара Загора, като поне единият от родителите през последните три години да има постоянен или настоящ адрес на територията на общината. Родителите с по-висока степен на образование, като „Бакалавър“ или „Магистър“ ще получават по-голям размер еднократна помощ.

Предложението е следното꞉

За първо дете при родители с еднаква степен на образование да се изплащат: 1. Родители със средно образование – сума в размер на 200 лв.; 2. Родители с висше образование степен „Бакалавър“ – сума в размер на 250 лв.; 3. Родители с висше образование степен „Магистър“ – сума в размер на 300 лв.

За второ дете при родители с еднаква степен на образование се предвиждат: 1. Родители със средно образование – сума в размер на 500 лв.; 2. Родители с висше образование степен „Бакалавър“ – сума в размер на 600 лв.; 3. Родители с висше образование степен „Магистър“ – сума в размер на 700 лв.

За трето дете при родители с еднаква степен на образование се предвиждат: 1. Родители със средно образование – сума в размер на 1300 лв.; 2. Родители с висше образование степен „Бакалавър“ – сума в размер на 1500 лв.; 3. Родители с висше образование степен „Магистър“ – сума в размер на 1700 лв.

Според официалните източници на година в Община Стара Загора се раждат около 1800 деца, като приблизително 1/3 от новородените са на родители с по-ниска степен от средно образование или без образование. Предложението на Общинското ръководство на ВМРО-БНД - Стара Загора е средствата да се осигуряват ежегодно от бюджета на общината.

Програмата е част от мерките за справяне с демографската криза и инструмент за стимулиране на устойчив семеен модел, който изключва феномена „раждане на деца заради социални помощи“.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери размер | образование | помощ

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори